Тагарев: Готвим за Украйна бойни медици и санитари, ще изпратим стара техника, която не ни е нужна

Може да рехабилитираме и техни военни, както бе през 2014 г., каза той

"Нелогично и неразбираемо" нарече Тагарев решението на президента Румен Радев България да не се присъедини към общата поръчка на боеприпаси за Украйна.

"Веднага след встъпването ми поисках доклад от военното ръководство. Оказа се, че все още имаме материални средства, които са, техническият термин е извънщатни, към които Украйна проявява интерес."

Това каза в интервю за "Свободна Европа" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"На този етап аз специално гледам на тях - да окажем помощ на Украйна, каквато да не е абсолютно необходима на Българската армия за нейната подготовка и готовност за действие в някаква по-сложна ситуация, ако това се наложи. Това са най-лесните решения", категоричен бе той.

"Помощта за Украйна не минава само през боеприпаси и въоръжение. Тя минава и по много други начини. България е приела да готви т.нар. бойни медици или бойни санитари. Тоест хора с някакво равнище на медицинска подготовка, които да могат да оказват някаква първа помощ на ранени и тяхната евакуация. Говорим с украинската страна кога и как да започнем изпълнението на този ангажимент, който е също така ценен.

Още от 2014 г. ние посрещаме тук ранени военнослужещи на рехабилитация. Намерението ни е да продължи този тип помощ. Има много други начини да се помага на Украйна, не е само с боеприпаси", обясни Тагарев.

"Някои наши съюзници буквално са изпразнили складовете си. Дали са всичко, което могат, разбирайки, че ако Украйна защити себе си, това е най-добрата защита и за нас. А ние действаме така и продължаваме да действаме така - да осигурим на армията ни да действа и да даваме това, което е извън тези потребности. Дори не сми стигнали до въпроса - можем ли да дадем нещо, което е нужно на армията ни", продължи министърът.

Помощта по следващия пакет, който министерството готви, нямало да е същата като първата "но са само неща, които са нужни на Украйна и които са извънщатни".

"Това, което ми докладваха за първия пакет е, че макар да става дума за стари системи от въоръжение като тактико-технически характеристики, украинската страна е много доволна от тяхното техническо състояние. Докладваха ми, че някои наши съюзници са били изключително изненадани от това, което сме предоставили на Украйна", обясни той.

"Все още това, което даваме е в срок на годност. Украинците са готови да приемат някои въоръжения и боеприпаси, които са им много нужни, дори да не са в напълно работно състояние, защото те разполагат с ремонтен капацитет, за да ги доведат до състояние на използване. Но основното, което сме давали, е напълно годно за използване", увери той.

"Нелогично и неразбираемо" нарече Тагарев решението на президента Румен Радев България да не се присъедини към общата поръчка на боеприпаси за Украйна.

Проспахме възможността за триъгълни сделки, каза още той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тагарев: Готвим за Украйна бойни медици и санитари, ще изпратим стара техника, която не ни е нужна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!