Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ иска да скрие как се харчат публични средства с промени в Закона за достъп до информация

Парламентарната група на ГЕРБ е внесла предложения за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), които на практика го обезсмислят. Това става ясно от промени, публикувани на сайта на парламента, които са внесени между първо и второ четене на гласуването на законопроект на правителството.

Според внесените поправки в закона всеки, който иска достъп до обществена информация, вече трябва се идентифицира и с ЕГН, както и да доказва правен интерес или членство в местна общност, за да получи търсената информация. Членството в местна общност означава, че ако някой търси информация за институция в определен град, а самият той не е с адресна регистрация в него, няма да може да иска тази информация заради местоживеенето си.

Според поправките първичната счетоводна документация няма да се смята за обществена информация, което на практика означава, че журналистите и гражданите няма да имат достъп до документите за плащания на публични средства.

Според становище на Програма „Достъп до информация“, публикувано от „Сега“, това е световен прецедент и противоречи на конституцията. Основният закон на България регламентира, че всеки има право да търси, получава и разпространява информация.

Нарушение на конституцията е и идеята да се доказва правен интерес или членство в местна общност.

Международните стандарти не само не предвиждат, но и забраняват да се въвежда интерес на заявителя. Относно отпадането на правото на достъпа до първичните счетоводни документи от „Достъп до информация“ заявяват, че това е опит за въвеждане на непрозрачност, неотчетност, предпоставки за корупция и нередности в разходването на публични средства.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сега, ГЕРБ иска да скрие как се харчат публични средства с промени в Закона за достъп до информация

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!