Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК: Страните членки трябва да платят 50 млрд. евро за пенсии и заплати на Украйна


Урсула фон дер Лайен иска ЕС да плаща пенсиите и заплатите на украинците. Снимка: Twitter/@vonderleyen

Европейската комисия (ЕК) иска държавите членки да отделят 50 милиарда евро, за да финансират украинското правителство, за да може то да изплаща заплати и пенсии и да започне проекти за възстановяване, съобщи Bloomberg.

Условията на предложения спасителен план подлежат на промяна в очакване на официалното съобщение, съобщи изданието във вторник. Пакетът ще се финансира чрез преки вноски от държавите членки, за разлика от заемите от пазара.

Помощта ще бъде предоставена под формата на безвъзмездни средства, концесионни заеми и гаранции, а не някакъв „обременяващ инструмент за възстановяване“, посочва изданието и добавя, че парите ще бъдат предоставени между 2024 и 2027 г.

Украинският бюджет получава парични инжекции от западни спонсори, за да продължи да работи. Вашингтон и неговите съюзници обещаха да помогнат на Киев „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да победят Русия, включително чрез предоставяне на невоенна подкрепа.

Само САЩ са предоставили 26,4 милиарда долара бюджетна помощ между януари 2022 г. и февруари 2023 г., според Съвета за международни отношения. Пакетът от помощи, обявен от Американската агенция за международно развитие (USAID) на 24 февруари, е на стойност 9,9 млрд. долара.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК: Страните членки трябва да платят 50 млрд. евро за пенсии и заплати на Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!