Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дъг Кейси за банкрута на правителството на САЩ


Правителството на Америка е изправено пред напълно невъзможна и непоправима ситуация

Всеки знае, че правителството на САЩ е в несъстоятелност и това е така от много години.

Всеки път, когато политиците отворят дума за съкращения се отнася само за съкращения за предстоящите 10 години. Но това е уловка, измама. Отчасти защото повечето от предполагаемите съкращения ще бъдат планирани чак за края на съответния период, отчасти и и защото със сигурност ще се появят нови програми, извънредни ситуации и скрити непредвидени разходи, които ще компенсират всички обявени съкращения.

Очакваният дефицит от 2 трилиона долара за 2024 г. не е временно най-лошият вариант, а най-розовият възможен сценарий.

Хората си мислеха, че се шегувам, когато на въпроса – Колко тежка ще бъде задаващата се Голяма депресия, отговарях, че ще бъде по-лоша, отколкото дори аз си представях. И не се шегувах.

Ако трябва да обобщя ситуацията, предвид финансовото ни състояние и политическите сили, които работят за влошаването му, правителството на САЩ е изправено пред напълно невъзможна и непоправима ситуация.

Проблемите, с които се сблъскваме, са 100% следствие от действията на правителството на САЩ, а не от банкерите или брокерите, въпреки че те са съучастници.

Какво представлява едно правителството? То организация с монопол на силата в рамките на определена географска област. Целта му привидно е да защитава жителите на своята територия от чужда сила. Това предполага три функции: армия, която да ни защитава от външни агресори, полиция, която да защитава гражданите от вътрешни агресори, и съдебна система, която да позволява на гражданите да решават споровете помежду си без да прибягват до сила. Едно правителство трябва да бъде строго регламентирано като работа и функции, за да не излезе извън контрол – все пак  има монопол върху силата, за да не завладее обществото, което трябва да защитава.

Искам да разграничите правителството от обществото, защото са два напълно различни субекта и са потенциално противоположни един на друг. Всичко, което хората смятат, че правителството осигурява (освен някои форми на защита), всъщност се осигурява от самото обществото с ресурси, които правителството е взело от него.

Има ли някакъв шанс правителството на САЩ да се реформира и да се върне на устойчива основа в този момент?

Аз бих казал, че не.

Окончателното премахване на всякаква връзка на долара със златото през 1971 г. ни гарантира все по-нарастващи нива на инфлация… Голямата депресия, която предстои ще източи и вероятно ще унищожи средната класа, като рефлексия и нежелан бонус.

Смъртта на средната класа

Нека да разделим хората на три класи – богати, бедни и средна класа.

Богатите хора ще продължат да са добре. Те могат да подкупяват политиците, за да променят законите, да наемат адвокати, които да тълкуват законите, счетоводители, които да ограничат задълженията им, консултанти, които да им помагат. Не се притеснявайте за тях.

Бедните нямат много какво да губят, защото правителството ще продължи да им подхвърля помощи, за да ги поддържа щастливи. Това е жалко, защото ги циментира на дъното.

Истинската опасност е за средната класа. А това е много сериозен проблем, защото САЩ са общество на средната класа. Това са хора, които се опитват да произвеждат повече, отколкото потребяват, и да спестяват разликата, за да забогатеят. Тази формула е работила добре досега, защото спестяват долари.

Какво се случва обаче, ако доларът бъде унищожен?

Означава, че по-голямата част от спестеното ще изчезне, а с него и по-голямата част от средната класа, поне в това поколение. 

Какво ще се случи след това?

С фалита на правителството на САЩ няма да дойде края на света. Много правителства са фалирали и преди, някои от тях многократно – като тези в Южна Америка. Човек може и да се надява, че когато те фалират, ще заживеем в либертариански рай. Но едва ли нещата ще се развият по този начин; по-скоро точно обратното. Защото повечето от великите революции в историята имат финансови корени.

Големите революции са изключително опасни!

Френската революция от 1789 г. е предизвикана от финансовия колапс на френското правителство. Отстраняването на Луи XVI е било положителна мярка, но нещата не са се подобрили, а са станали още по-зле с идването на Робеспиер, а след това и на Наполеон.

След краха на царския режим в Русия през 1917 г., банкрутирала от Първата световна война, положението се влошава още повече с идването на Ленин. В Германия унищожаването на германската марка през 1923 г. подготвя почвата за нацистите, а депресията ги довежда на власт.

Факт е, че когато едно правителство се срине, след като е надробило всички проблеми, подобно на днешното правителството на САЩ, хората искат някой да дойде и да поправи нещата, за да си върнат благата.

Добре известно е, че над 50 % от населението на САЩ са нетни получатели на държавна щедрост, което е в повече, отколкото във Франция, Русия или Германия. След период на хаос винаги хората, които са най-политически настроени, които имат най-яростните етатистки идеи (етатизъм – нарастване ролята на държавата в икономическия живот на дадена страна), привличат вниманието на обществото и се издигат на върха. 

Изглежда много вероятно САЩ да се сдобият със „спасител“, някой с много хвалби, който ще ни уверява, че ще оправи нещата – ако му се даде достатъчно власт. Може би това ще бъде някой арогантен политически ветропоказател, а може би някой самовлюбен генерал. Ние вече вървим към полицейска държава. Но, от друга страна, това е полицейска държава с доста висок стандарт на живот, държава с Уолмарти, Макдоналдс и джипове.

Поне засега!

Бъдете сигурни, че ако ситуацията се развие по начина, по който очаквам, стандартът на живот ще се срине рязко, финансовите пазари ще станат хаотични, а САЩ ще станат репресивна държава.

Струва ми се, че тази тенденция вече не може да бъде обърната. Бюджетът на правителството на САЩ всъщност е най-голямото нещо в света, което е като гигантска снежна топка, която се търкаля по хълм и ще спре едва когато се блъсне в селото в дъното на долината. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да се махнете от пътя ѝ.

Уви, намираме се на прага на глобална икономическа криза, която може да засенчи всичко, което сме виждали досега. И повечето хора няма да бъдат подготвени за това, което предстои… 

Дъг Кейси

Със съкращения 

Източник: International Man

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Дъг Кейси за банкрута на правителството на САЩ - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!