Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тренировъчен лагер в Полша подготвя доброволци за въоръжен преврат в Беларус


Подразделение на Bypol в Украйна, снимка: Facebook/Bypol News

Беларуски изгнаници в Полша се обучават в тренировъчен лагер за бъдещ въоръжен преврат в родината си, твърди „Таймс“. Бойците също могат да „играят ключова роля“ в конфликта в Украйна, според британския вестник.

Според информацията на „Таймс“ има такъв лагер близо до полския град Познан, управляван от Bypol – „групата бивши офицери от беларуските служби за сигурност“, които избягаха от страната след протести през 2020 г. Подобни обучения за бойна подготовка се провеждат в страната-член на НАТО от месеци, като броят на новобранците е „стотици“, твърди ръководството на Bypol. На страницата си във Фейсбук Bypol са публикували снимка на подразделението си в Украйна, като призовават за дарения и завършват с поздрава „Слава на Украйна“.

„Таймс“ описва новобранците в лагера в Полша като обикновени беларуси, които искат да свалят правителството на президента Александър Лукашенко в отговор на „сталинска кампания за изтезания и задържане, която почти заглуши несъгласието“ в страната.

След президентските избори през 2020 г. в Беларус имаше масови протести срещу новия мандат на Лукашенко, като протестиращите твърдяха, че изборите са били фалшифицирана, за да лишат опозиционния кандидат Светлана Тихановская от победа. Оттогава Тихановская беше обявена от САЩ като представител на беларуския народ и в момента се намира в Литва.

Bypol твърди, че е изпълнявал няколко бойни мисии на беларуска земя, включително атака с дронове срещу руски А-50У във военновъздушната база Мачулишчи край Минск. В канала си в Ютюб Bypol публикуваха видео от атаката с дрон.

Лукашенко заяви, че нападателите, участвали в инцидента през февруари, са били вербувани от киевските специални служби и обвини украинския си колега Володимир Зеленски“ за предполагаемо съгласие за операцията.

Беларуското правителство твърди, че следи отблизо дейностите на „Бипол“, включително техните тренировъчни лагери, разположени в Полша, Украйна, Латвия, Литва и Чехия.

„Знаем конкретни постове за набиране на персонал. Знаем тренировъчните лагери, самоличността на инструкторите, кой преподава кои части от курса“, заяви през април шефът по сигурността на Беларус Иван Тертел.

Групировката използва въоръжени тактики, за да проправи пътя за въстание в Беларус и действа като инструмент на чужди държави, каза Тертел. Същите ръководители „са движещите сили по отношение на геополитическите проблеми, които нашите съседи имат“, добави той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тренировъчен лагер в Полша подготвя доброволци за въоръжен преврат в Беларус

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!