Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тайният лукс в болница „Лозенец” обслужвал Вальо Златев и Боби Дионисиев?

Луксозен апартамент, скрит на 4-я етаж и недостъпен за персонала на болница „Лозенец”, откриват неотдавна в престижната клиника. От години се носят слухове, че директорът – доскоро несменяемият д-р Любомир Спасов, си има частни покои, но никой от подчинените му не е виждал това жилище, нито е стъпвал в него, съобщи „Уикенд“.

През 2021 г. обаче, след над 20-годишно царуване в правителствената болница той беше внезапно уволнен. Разчу се, че правил незаконни бъбречни трансплантации от живи донори, а висш държавен чиновник прередил в листата другите чакащи за орган. Имаше и твърдения за източване на здравната каса по няколко пътеки.

След като д-р Спасов е махнат, става ясно, че апартаментът му в правителствена болница далеч не е някаква стая за почивка, а е истински дом, изпипан до последния детайл. Онези, които  прекрачват прага му, изпадат в шок от видяното.

За изграждането на тази частна зона са хвърлени пари, колкото за ремонт на цяло отделение и това се случва в страна, в която се събират капачки за купуване на кувьози, а пациентите в повечето болници сами си носят памперси и мокри кърпички. Такъв размах може да си позволи само директор, който е убеден, че е над законите и дори в един момент може да приватизира цялата болница.

До тайнствения дом на 4-я етаж води асансьор, но персоналът няма достъп до него. По-точно може да го ползва, но само до 3-я етаж. Дори няма бутон за 4-я, където е „конспиративната квартира” с разгъната площ от поне 500 кв. м. Докторът е ползвал асансьора със специален чип. За да се промени тази конфигурация и съоръжението да стане достъпно, трябва много скъп ремонт.

Частното жилище в иначе държавната болница е скрито зад елегантна врата. Интериорът е образец на стила мутробарок, толкова обичан от парвенютата  и новобогаташите у нас: потискащо ниски тавани, стени, опаковани в ламперия от скъпо дърво, масивни мебели, ръчна изработка. При това апартаментът е опразнен, останало е само това, което докторът не е пожелал да вземе, и онова, което е трудно да се разглоби и изнесе.

Най-голямата стая е кабинет, с библиотека на цялата стена, кожени дивани и кресла, тежко бюро, солидна маса, върху която  се търкалят пури, полупразна бутилка уиски и златна чаша за кафе. И разбира се, има две големи плазми на стените, като на единия екран директорът е наблюдавал всяка стъпка на персонала, чувал е всяка реплика. Зад поне две от вратичките на библиотеката се крият кабели, а също и не напълно разглобено устройство – „Биг брадър” е дебнел живота в болницата. 

Таванът на стаята, ползвана за спалня (леглото обаче е изнесено), също хвърля в размисъл. Под една от дървените плоскости, с които е облицован, се вижда инсталация, която май ще се окаже част от домашна „кинематография”. Съмнителни кабели и следи от изтръгнати устройства има в разни кътчета из жилището, може само да се предполага какво е подслушвано и записвано с тях.

От покоите стриктно са изнесени всички осветителни тела, на мястото им се веят само жици. Останали са едва две лампи в банята, но и те са декорирани с кристали „Сваровски”. След спешното изтегляне на „собственика” не е имало кой да разчисти опаковките от пури и скъпи напитки, останали са и чифт дамски чехли от онези, които носят медицинските сестри.

Жилището, като истински дом, има обзаведена с вградени уреди кухня, хладилникът дори не е изключен. Разполага със сауна и баня и разбира се, джакузи. Панорамата към Витоша в целия апартамент е изключителна и нищо не закрива красивата гледка – прозорците са огромни, от тавана до пода. Малка тераса с ратанови мебели сякаш е кацнала в короната на дървото отпред.       

Може само да се предполага какви още скрити пространства, входове и изходи крият частните директорски покои. Тайните вероятно ще се разбулят при детайлно проучване на мистериозния апартамент, каквото би следвало да направят от МВР и прокуратурата. Експерти могат да кажат точно колко струва този разкош, но и от пръв поглед се вижда, че не са пестени пари.

Източник на „Уикенд” от болницата твърди, че помещението е било използвано от олигарси и политици. Сред хората, които идвали най-редовно, бил Валентин Златев, който се подлагал на специална терапия с кръвна плазма за регенериране. В този апартамент редовно отсядал и Васил Божков, преди да избяга от България. Той също се подлагал на специфични процедури.

Източниците на „Уикенд” твърдят, че тук е отсядал и Бойко Борисов, когато му се е налагало лечение. Ползвали го и други знакови политици. В жилището е отсядал и отстранения от ВСС главен прокурор Иван Гешев. Сред най-редовните ползватели на специалния апартамент бил Борислав Дионисиев. Милионерът, който почина преди 2 години, е изкарал последните си месеци именно там, борейки се с коварно заболяване.

Как и кога е изграден частния директорски дом, е пълна загадка – няма документи нито за строителните работи, нито за скъпото обзавеждане, да не говорим за обществени поръчки. Според източник на „Уикенд”, ВИП-апартамента е бил открит още през 2009 г., но не с пари на болницата, а със средства, осигурени от частни лица. Пари са харчени и за поддържането му, за консумативите и всевъзможните глезотии на обитателя. Все пак да припомним, че Вальо Топлото получи три години, и то за някакви си перлена вана, джакузи и малко синьо сиренце в служебния хладилник.

Несравнимо с разкоша, на който се е радвал д-р Любомир Спасов. Неговата близост с политици, бизнесмени и въобще със силните на деня е всеизвестна. До преди две години той имаше ореола на медицинско светило и вечен директор, но личната му легенда се оказа крехка и си замина безславно от болница „Лозенец”. Сега преподава на студенти и казват, че бил амбициран да стане най-малко декан на медицинския факултет в Софийския университет. Този сюжет обаче тепърва ще има развитие.

Разбира се, скандално е, че той се разпищолил с частно жилище в държавната болница, но това, което истински ужаси преди време, бяха незаконните трансплантации. Бивши подчинени на д-р Спасов разказаха за поне 5 незаконни трансплантации на черен дроб и бъбреци.

При всички тях донорите и реципиентите се представяли за роднини, въпреки че не са. „ Реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна, Молдова” – разказаха бивши служители, като подчертаха, че това са само случаи, за които те знаят. Връзката между пациентите и болницата се осъществявала от фирма, собственост на турски гражданин. Донори и реципиенти се намирали бързо, обикновено били хора с нисък социален статус. Имало и алгоритъм за документацията, удостоверяваща роднинска връзка. Не че и в Европа няма подобни практики. Така или иначе, до момента не се е чуло на д-р Спасов да е повдигнато обвинение, въпреки гръмовния скандал.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тайният лукс в болница „Лозенец” обслужвал Вальо Златев и Боби Дионисиев? - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!