Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ са разположили 150 ядрени бойни глави в Европа

САЩ имат около 150 ядрени бойни глави, разположени във въздушни бази в Германия, Белгия, Италия, Холандия и Турция, без това да е официално обявено, съобщи Алиша Сандърс-Закре, координатор по политиката и изследванията на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) на среща с акредитирани журналисти в ООН, цитирана от EADaily.

ICAN е международна неправителствена организация, създадена през 2007 г. Нейната цел е да насърчава одобрението и прилагането на Договора за забрана на ядрените оръжия. Организацията спечели Нобелова награда за мир през 2017 г.

Според Международната кампания за премахване на ядрените оръжия фактът, че Вашингтон е поставил тези недекларирани бойни глави в Европа, е изключително тревожен.

„Въпреки че няма публично потвърждение или отричане на разполагането на ядрени оръжия на САЩ в Европа, ние знаем, че са разположени в пет страни в Европа: Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция. Независими експерти изчисляват, че около 150 бойни глави са инсталирани във въздушните бази на САЩ в тези страни“, каза тя.

Сандърс-Закре добави, че организацията е изключително обезпокоена от разполагането на ядрени оръжия в която и да е страна в Европа.

Историята вече показа при Кубинската ракетна криза от 1962 г., че разполагането на ядрени оръжия е потенциална отправна точка, която може да увеличи риска от ядрена война, подчерта тя.

През октовмври миналата година белгийският вестник „Политико“ съобщи, че Пентагонът е ускорил планираната замяна на всички ядрени бойни глави, разположени в Европа, с модернизирания модел B61-12, който е по-точен и маневрен. Ако информацията на „Политико“ е вярна, през декември миналата година САЩ са разположили ядрени бомби Б61-12 в свои бази в Европа, обновявайки ядрения си аресанал на континента.

Боинг проектира новия комплект с насочване на бомбата, придавайки й допълнителна маневреност и по-голяма прецизност. Б61-12  има различни мощности – от 0,3kt до 50kt. Тези бомби могат да бъдат детонирани под повърхността на Земята, увеличавайки своята разрушителност срещу подземни цели до еквивалента на оръжие с избухване на повърхността с мощност от 1250 килотона – еквивалентът на 83 бомби за Хирошима.

Според последния доклад на ICAN деветте ядрени държави в света са харчили повече от 157 000 долара на минута за ядрени оръжия през миналата година, обогатявайки частни компании с риск да застрашат човечеството.

Общо ядрените държави са похарчили 82,9 милиарда долара за своите арсенали през 2022 г., според изследването. Съединените щати са изхарчили най-много – 43,7 милиарда долара, повече от всички други ядрени държави взети заедно. Втори по разход са Китай  – 11,7 милиарда долара, трети са Русия – 9,6 милиарда долара.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ са разположили 150 ядрени бойни глави в Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!