Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гласуващите на "Оскар"-ите заклеймиха холивудските стандарти за приобщаване като "напълно нелепи"

Автор: Foxnews.com

"Кръстникът" можеше и да не спечели "Оскар" за най-добър филм според новите задължителни критерии за приобщаване, съобщава "Фокс нюз".

Наградите на Академията са изправени пред много критики след въвеждането на нови насоки за разнообразие и приобщаване от 2024 г. Насоките трябва да се спазват от всеки филм, който участва в надпреварата за "Оскар" за най-добър филм. 

Няколко членове с право на глас изразиха тревога, след като наградите на Академията обяви инициативата Диапазон 2025 - широк набор от разпоредби, предназначени да направят Холивуд по-справедлив и разнообразен. 

„Това е напълно нелепо“, каза режисьор по време на интервю за The Post. „Аз съм за разнообразието, но да ви карат да избирате определени типове хора, ако искате да бъдете номинирани? Това прави целия процес измислен. Човекът, който е подходящ за ролята, трябва да я получи. Защо трябва да сте ограничени във вашия избор? Но това е светът, в който се намираме. Това е лудост."

От 2024 г. филмовите продуценти и режисьори ще бъдат задължени да представят на Академията досие, което посочва расата, пола, сексуалната ориентация и увреждания на актьорския състав и членовете на екипа на своя филм.

Един от най-големите холивудски продуценти също изрази мнението си за новите правила за разнообразие и отбеляза, че „много малко хора в индустрията ги подкрепят“. Те обаче не смеят да се изкажат по темата „от страх от културата на отмяна“.

"Представете си, че велики филми не бъдат направени заради студийни или корпоративни заповеди, според които всеки филм трябва да отговаря на стандартите за номинация за най-добър филм", добавя режисьорът. Класически филми, сред които "Кръстникът" и "Списъкът на Шиндлер", можеше да не се класират за най-добър филм с новите насоки за приобщаване, които в момента са задължителни.

Междувременно легендарният актьор Ричард Драйфус остро осъди новите холивудски стандарти за приобщаване по време на интервю миналия месец, заявявайки, че го карат да "повръща". Водещата от PBS Маргарет Хувър повдигна въпроса за новите насоки по време на интервюто си с актьора в предаването "Гореща линия.

Тя попита: „Какво мислите за тези нови стандарти за приобщаване за филмите?“ Без да се сдържа, Драйфус заяви: "Повръща ми се от тях“.

Защитавайки пълното си отхвърляне на тази концепция, той каза: „Тъй като това е форма на изкуство, то е също форма на търговия и носи пари, но е изкуство. И никой не бива да ми казва като артист, че трябва да се подчинявам на последната най-актуална идея за това какво е морал."

Освен това Драйфус не вярва, че на която и да е група в обществото днес трябва да се дава специално отношение. Той каза: "И аз съжалявам, но не мисля, че в страната има малцинство или мнозинство, което трябва да бъде обслужвано по този начин."

През 2020 г. Оскарите публикуваха спорните насоки и обясниха, че новите правила „имат за цел да насърчат справедливото представяне на и извън екрана, за да отразяват по-добре многообразието на киноаудиторията".

"Диапазонът трябва да се разшири, за да отрази разнообразието на цялото население както при създаването на филми, така и при публиката, която се асоциира с тях. Академията се ангажира да играе жизненоважна роля, за да помогне това да стане реалност", се посочва на официалния сайт на Оскарите.

Неспазването на строгите насоки може да се окаже пагубно за проект, който се стреми да бъде разгледан за номинация за най-добър филм, тъй като филмът може да бъде дисквалифициран от разглеждане за Оскар, ако в него не работят достатъчно цветнокожи, хора с увреждания или хора, които се идентифицират като ЛГВТК+.

Въпреки че получи негативна реакция от гласувалите и критиците на Оскарите, тази година победителят в категорията за най-добър филм изпълни критериите за приобщаване. „Всичко навсякъде и наведнъж“ спечели наградата за най-добър филм на наградите „Оскар“ за 2023 г. Научнофантастичният филм е с предимно азиатски актьорски състав, включващ Мишел Йео и завръщащата се звезда Ке Хюй Куан.

Холивудски изпълнителен директор твърди, че е готов да приеме новите насоки с няколко изключения. „Трябва да направите най-добрия филм“, казва той. "Искам да бъда приобщаващ, но не искам да поставям човек от определена етническа група, който не принадлежи към нея заради историята, която се разказва. И не искам да правя филм с ЛГБТ герой, който няма смисъл с разказа. Не можеш да направиш това, без да навредиш на филма. Нелепо е да ти казват какво да правиш за сметка на това да накараш хората да влязат в киносалоните."

Източник: foxnews.com

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гласуващите на "Оскар"-ите заклеймиха холивудските стандарти за приобщаване като "напълно нелепи" | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!