Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Морето чисто, но празно и скъпо


Морските плажове в средата на юни все още са сравнително празни.

Цените на хотелите са между 10 и 30 на сто по-високи от миналото лято 

Продажбите вървят стабилно, но прогнозите за ръст в броя на гостите са силно преувеличени, категорични са от бизнеса

Всичко е заето в преходния сезон, когато е по-евтино

Морето в началото на лятото е скъпо и празно. Цените на хотелите през това лято са средно с между 10 и 30 на сто по-високи спрямо предходното. Средно за настаняване в 4 звезди през юли и август цената на стаята за двама възрастни е около 200-250 лева на вечер, докато за 5-звездните хотели стига до около 350 лева на вечер. Така 7-дневна ваканция на родното море с пакет “ол инклузив” или всичко включено в цената за двама излиза между 1500 лв. и 2500 лева в разгара на сезона. Допълнително се плаща за децата, като според политиката на хотела малчуганите до 6-годишна възраст се настаняват безплатно, а в част от местата правилото важи и за деца до 12-години. За по-големите се плаща или 50 на сто от цената за възрастен, а на места и пълната такава.

Най-малко са поскъпнали в сравнение с миналата година по-евтините места за настаняване 2 и 3 звезди, които предлагат основно легло, без изхранване и допълнителни услуги, показва проверка на Труд news. Цената за подобна оферта може да е и между 45-80 лева за вечер за двама или между 300 в ниския сезон и 600 лева за седмица във високи сезон, но без да е включено изхранването.

Причината за по-високите цени са увеличените значително разходи, като хотелиерите се опитват максимално да изпилят печалбата си, така че да не вдигат цената. Увеличението на цените в България е сред най-ниските в Европа, а съотношението между стойността на ваканцията и предлаганото качество е отлична, но въпреки това сезонът не върви според очаканията на бранша. Всичко поскъпна - храна, ток, вода, доставки, а в същото време пазарът не позволява да увеличим пакетите с истинската инфлация, защото ще станем непродаваеми, обясни пред Труд news хотелиер, пожелал да остане анонимен. Той подчерта, че приказките за огромен ръст и успешен сезон не отговарят на действителността, но пък са причина доставчиците да сложат допълнителни надценки и съвсем да вгорчат живота на бизнеса.

В същото време най-търсените от туристите хотели вече са обявили “stop sale” или с други думи, че нямат свободни места. Не става обаче въпрос за целия сезон, а основно за преходния период между ниски и основния сезон в началото на юли, когато цени са по-ниски, а морската вода вече е топла и лятото в разгара си, разказаха за Труд news туроператори. Според представители на агенциите ранните записвания за сезона са били обнадеждаващи, но през май и юни има забавяне на резервациите, основно заради лошото време. Част от гостите първоначално се притесниха от евентуални последици за чистота на морето от трагедията в “Нова Каховка”, но след като минаха две седмици и се оказа, че пробите на водата, които правят от екоинспекциите са добри, напрежението изчезна и записванията продължават, обясни за Труд news един от големите туроператори, които посрещат туристи по родното Черноморие. В момента записванията вървят стабилно, но бавно. Дори и да има ръст в броя на туристите спрямо миналото лято той ще е минимален и не можем да говорим за достигане на предкризисните нива от 2019 г., за което всички в бизнеса си мечтаят, допълния той.

Основните проблеми според бизнеса са все по-краткият летен сезон и липсата на персонал. Записванията масово са за юли и август, а към крилата на сезона няма никакъв интерес от страна на туристите въпреки значително по-ниските цени за юни и септември, обясниха представители на сектора. Именно липсата на достатъчно гости прави и привличането на сезонни работници изключително трудно. Готвачи, сервитьори и камериерки искат да работят минимум 5-6 месеца, а не 45 дни. Няма как да привлечем стабилни хора с подобни оферти, кахърят се от сектора. И допълват, че очакват социалното министерство да предложи програми и мерки, с които да се подпомогне задържането на персонала, неговото обучение и допълнителна преквалификация, които да направят сезонната заетост по-привлекателна.

Петното остава край Одеса

Няма опасност от замърсяване на Черно море

Симулации показват, че няма риск за родния бряг

Няма опасност от замърсяване на Черно море в резултат на разлива от язовир “Нова Каховка” в Украйна, показва 10-дневната прогнозна симулация, направена от водещи експерти във Висшето военноморско училище (ВВМУ), които следят движението на морските течения в Черно море. Това съобщиха от Министерство на туризма. Петното на замърсяване остава в северозападната част на Черно море край Одеса и е ниска вероятността то да навлезе дори в Румъния, обясни министърът на туризма Зарица Динкова след посещение във Варна.

Експертите са категорични, че река Дунав ни помага изключително много в настоящата ситуация, защото е своеобразен филтър и би помогнала за размиването и дори изтласкването на евентуално замърсяване.

Към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, това потвърдиха и от РЗИ Варна, от където имат готовност да извършват ежедневен мониторинг.

Украинците и румънците идват с леки автомобили

Разчитаме на самолети с поляци и чехи

Търсят “ол инклузив”

Близо 450 000 полски туристи се очаква да почиват у нас през това лято.

През това лято българските курорти разчитат основно на българските гости, както и на самолетни програми от Полша и Чехия. Резервации от страна на индивидуалните туристи има още от румънци и украинци, които запазват както дълги ваканции, така и уикенд почивки и пристигат у нас с лични автомобили, обясниха за Труд news туроператори.

Близо 450 000 гости от Полша се очаква да почиват през това лято на родното море, като броят им може да бъде и значително по-голям, предвид че част от тези туристи се записват за ваканция у нас в последния момент и организират пътуването си сами чрез въздушните линии до летищата във Варна и Бургас. Пазарът крие огромен потенциал, категорични са от бизнеса. Основно у нас пристигат млади семейства поляци, на възраст от 25 до 45 години. Те са с две или повече деца и търсят ваканции в луксозни хотели, 4 и 5 звезди, задължително с пакет всичко включено в цената - “ол инклузив”. Интерес имат основно към хотели на първа линия в големите курортни комплекси. Другата група, която пристига у нас са младежи от Полша, които искат да съчетаят морската ваканция с парти дестинация. Все по-голям интерес има от този пазари и към българските планини и възможностите за алтернативен туризъм.

Румънците са традиционните гости на родното море, които пристигат най-често за дълъг уикенд или пък преспиват на отиване и на връщане по път за гръцките курорти. Те пристигат най-често с личен автомобил заради географската близост. През това лято има интерес към родните морски курорти и от украински гости, като това са почиващи извън програмите за настаняване, финансирани от държавата.

Заради неплатената субсидия от 35 евро за седалка

Наполовина по-малко немски гости

Чартърните програми са съкратени

Липсата на туристи от Германия в крилата на сезона изправя бизнеса пред фалит.

Германските туристи през това лято ще са наполовина спрямо предходната година, като основно немските гости ще пристигнат в разгара на сезона през юли и август. Масово са съкратени полетите за крилата на сезона, които всъщност са от най-голямо значение за бизнеса, защото им позволяват да отворят обектите по-рано и да осигурят заплатите на персонала за този по-нисък сезон, обясниха хотелиери пред Труд news. От бизнеса са категорични, че вината за ситуацията е основно на Министерство на туризма.

През 2022 г. бе обещано на международните туроператори, че за всеки пристигнал турист те ще получат субсидия от по 35 евро на заета седалка. Фирмите калкулираха тези разходи в пакетите си и го отделиха за реклама, маркетинг и дори за по-ниски цени на пакетите, за да привлекат повече гости у нас. Впоследствие обаче тези средства не бяха разплатени, тъй като се оказа, че субсидия няма за тези туроператори, които са получили общо 2,3 млн. евро подпомагане от ЕС във връзка с епидемията от COVID-19. Това обаче бе заявено на туроператорите не при обявяване на схемата, а постфактум. Като резултат морските ни курорти останаха полупразни през юни, а същата вероятно ще е ситуацията и през септември, тъй като за крилата на сезона разчитахме именно на германските туристи, обясниха представители на сектора. През тази година има по-малко самолетни чартъри и от Великобритания към морската ни столица Варна, което води до допълнителни трудности за запълване на капацитета на хотелите. Заради липсата на достатъчно организирани туристи част от обектите ще отворят само за 45 дни, а други просто няма да работят и това лято, обясниха пред Труд news хотелиери.

Край Варна откриха сезона с уикенд туристи

Капанчетата вдигнаха цените, сянката не поскъпна

Чадърът във Варна струва 5 лева

Курортът Златни пясъци все още не е пълен с туристи. Повече хора има по плажовете в града, където мнозина избират свободната зона, въпреки че цените на чадър и шезлонг и това лято са по 5 лв. Мнозина прескачат до близки магазинчета за бира и кроасани заради скъпотията в капанчетата.

Даниела Фархи,
Труд news, Варна

Летният сезон във Варна започна, но с изключение на първите полски групи, повечето от първите гости са уикенд туристи. Румънци и българи прескачат в почивните дни за кратка ваканция, която резервират в последния момент. До края на юни това е възможно, но през юли и август повечето хотели вече са резервирани. Стопаните им обаче се притесняват, че заради слабата чартърна програма и невъзстановените позиции на немския пазар сезонът ще е къс, а през септември отново ще приемат основно туристи през почивните дни, които не са изгодни. Хотелиери недоволстват, че по телевизиите усилено вървят реклами на културно-историческите забележителности в Турция и Гърция, а България пак изостава. Те смятат, че прогнозите на МТ за много силен сезон са пресилени и въпреки че към момента няма анулации, се притесняват от тиражирането на слухове за вероятна опасност от замърсяване на морето след взривяването на яз. “Нова Каховка” в Украйна.

В момента морето е кристално и вече става за къпане. На Златни пясъци лятно оживление още не се забелязва, но плажовете във Варна вече се пълнят, предимно с местни хора и украинци. Там е и най-евтината платена сянка - по 5 лв. за чадър и шезлонг. На обширната ивица в кв. Аспарухово искат 2 лв. повече, макар че все още работи само 1 спасителен пост. Затова много посетители използват свободната зона. На Златни пясъци е най-скъпо - 12 лв., но цените и на трите места не са променяни спрямо миналото лято. За сметка на това в капанчетата край плажа ястията и питиетата са с близо 20% по-скъпи. Наливната бира струва 5,50-6,50 лв., пържените картофи - 5 лв., мидите - 13-14 лв., рибената супа - средно 6 лв., а порция цаца - между 8 и 10 лв. В по-изисканите заведения и в курортите цаца изобщо не се предлага, за разлика от дребния сафрид. Цената му на капанчетата е 12-13 лв., а в ресторантите стига 15 лв., колкото са и по-засуканите салати. Шопската е сред евтините - от 8 до 10 лв.

Порция цаца излиза 6 лева

Плажът в Бургас измества Слънчев бряг, но с местни

Има проблем с персонала

В неделния ден, още в 10 часа шезлонгите и чадърите бяха атакувани от желаещи да трупат тен. Морето е спокойно, няма мъртво вълнение, температурата на водата е 20 градуса.

Мария Кехайова, 
Труд news, Бургас

Градският плаж в Бургас вече измества по-популярните южни курорти като Слънчев бряг и Несебър. Все повече българи инвестират в недвижими имоти в града, за да имат собствен дом за лятна ваканция. По този начин могат да се хранят или у дома или по заведенията в града, чиито цени са значително по-изгодни от тези в Слънчев бряг. По-евтино излиза и да наемеш апартамент или студио, отколкото да почиваш в скъп хотел в курортите на база “ол инклузив”.

Плажът в Бургас е пълен, въпреки високите цени. Хората са зажаднели за слънце и море след ограниченията на пандемията и ресторантьори и хотелиери, може би се възползват от това, коментират в морския град. Според тях, повечето гости на плажа са украинци, които са на квартири в Бургас, местни хора, които идват на ивицата в събота и неделя и собственици на летни имоти от страната и чужбина, на които не им се налага да плащат нощувки.

След местните и украинците, най-многобройни на плажа за момента са полските туристи. На бургаското летище всеки ден кацат чартъри от Варшава, Краков и други градове. Има още чехи, немци, англичани. Така че, ивицата през уикенда е препълнена, температурата по обед удари 29 градуса.

Гевезелъците в морските кръчми са прескъпи. Цацата, когато преди години бе около два лева, сега струва шест лева, а на някои места гони седем лева. Порциите сафрид и попчета са десетачка. В същото време за да си наемеш чадър на плажа в Бургас, трябва да платиш 1,20 лв. Толкова струва и шезлонгът. В Слънчев бряг сянката е десет лева, а най-евтино е на къмпинг “Нестинарка”, където чадър и шезлонг са по 36 стотинки.

Проблемът с персонала си е както и преди. Чака се ваканцията на ученици и студенти, за да дадат младо рамо на заведенията, където работят предимно като сервитьори и бармани. Прави впечатление, че студенти се ориентират и към готварството и се хващат на работа като готвачи.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Морето чисто, но празно и скъпо - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!