Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Афганистан обяви годишнината от изтеглянето на армията на САЩ за национален празник


Афганистанци бягат по пистата на летището в Кабул в опит да попречат на американски военен самолет да излети без тях. САЩ отказаха евакуация на афганистанските си сътрудници, август, 2021 г. Снимка: NBC

Афганистан въвежда нов официален празник, за да отбележи датата, на която последният американски войник напусна страната през 2021 г. Според изявление на талибанското правителство заминаването на чуждестранните войски ще се празнува всяка година на 31 август.

Празненствата бяха организирани за първи път миналата година, когато властите и поддръжниците на талибаните отбелязаха първата годишнина от изтеглянето на САЩ. Талибански бойци проведоха митинг на площад „Масуд“ в Кабул пред бившето посолство на САЩ.

Последният американски войник, генерал-майор от американската армия Крис Донахю, се качи на военно-транспортен самолет малко преди изтичането на крайния срок за изтеглянето на 31 август 2021 г., слагайки край на изтощителна 20-годишна война, която доведе до смъртта на хиляди афганистанци.

САЩ и техните съюзници изпратиха войски в Афганистан през 2001 г., за да се борят с Ал Кайда и други джихадистки групи като част от глобалната „война срещу тероризма“ на Вашингтон, обявена след терористичните атаки от 9 септември.

Западните сили бързо превзеха Кабул, но талибаните останаха активни в големи части от страната, а войната с бунтовниците се проточи в продължение на много години, докато кампанията стана по-непопулярна в САЩ.

Талибаните си върнаха няколко провинциални столици и превзеха Кабул с малко или никаква съпротива през август 2021 г. Неочакваното падане на града принуди Пентагона да извърши бърза евакуация на дипломати, американски граждани и техните помощници.

Вашингтон е остро критикуван за начина, по който извърши евакуацията, като остави хиляди свои съюзници сред афганистанците в страната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Афганистан обяви годишнината от изтеглянето на армията на САЩ за национален празник

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!