Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна започна мобилизация в западните си региони, защото в източните не остана никой

Андрей Резчиков

Докато ВСУ се опитват да постигнат поне някакъв убедителен успех на фронта, в Западна Украйна е обявена обща мобилизация. Онези, които се опитат да избегнат служба, са изправени пред глоби и затвор. В същото време по-рано врагът попълваше резервите си главно за сметка на проруските региони. Защо Украйна се зае със западната част на страната и кой всъщност ще отиде на фронта?

В Ивано-Франковска област на Украйна е обявена обща мобилизация. Началникът на местния градски териториален наборен център (както се наричат военните служби в страната) издаде заповед за задължителното явяване на всички военнослужещи в десетдневен срок. В документа, с който разполагаха украинските медии, се говори също за мобилизация на превозни средства и забрана за смяна на местожителството без разрешението на военния комисар. При неизпълнение на заповедта нарушителите носят наказателна или административно-наказателна отговорност. Властите все още не са коментирали информацията за общата мобилизация в Ивано-Франковска област.

Украйна е във военно положение от 24 февруари 2022 г. Владимир Зеленски подписа указ за обща мобилизация. Забранява се напускането на страната на мъже на възраст от 18 до 60 години за периода на военно положение. Върховната Рада многократно удължава действието на президентския указ. В началото на май военното положение и общата мобилизация бяха удължени с още 90 дни, до 18 август.

Според украинските медии само през май местните съдилища са произнесли около сто присъди за избягване на мобилизация. Обикновено съдиите налагат като наказание три години лишаване от свобода с една или две години изпитателен срок.

В същото време на практика мобилизацията засягаше предимно източните, тоест предимно рускоезичните райони на Украйна. На първо място ВСУ привлякоха човешки ресурси в Николаевска, Черкаска, Днепропетровска области и част от Запорожка област. На 9 май правителството на Украйна внесе в Радата законопроект, който понижава възрастовата граница за гражданите да бъдат на военна регистрация за наборници от 27 на 25 години. Това ще позволи мобилизиране на граждани, навършили 25 години. Въпреки че се водят като военнослужещи, мобилизацията на тези граждани е забранена от закона.

Експертната общност смята, че украинските власти просто са принудени да разширят мобилизационната зона. Причината за това е форсираното започване на обявеното контранастъпление. „В Украйна мобилизационният ресурс бързо намалява. Властите декларират, че населението на страната сега е около 29-30 милиона души, но в действителност числата са много по-ниски. Според Евростат до 30% от мъжете са извън Украйна. А по данни на украинската гранична служба военните комендатури са издали 1,2 милиона разрешителни за излизане на мъже. В същото време абсолютно не е известно колко от тях са се върнали у дома“, каза Лариса Шеслер, председател на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна.

Украинският политолог Володимир Скачко също е съгласен, че украинската армия има остра нужда от кадри. Според руското министерство на отбраната в началото на юни ВСУ, които преминаха към отдавна обявеното настъпление, са загубили около 7500 военнослужещи, без да се броят онези, които са попаднали под прецизните удари на руските ВКС в в дълбините на контролираните от Украйна територии. „Най-вероятно ВСУ са почувствали недостиг на жива сила“, смята експертът.

Според него мнозинството от попадналите под мобилизация в Ивано-Франковска област "ще се опитат да зарежат" страната. „Особеността на ВСУ е, че техните редици се състоят предимно от жители на югоизточната част на страната. А така наречените патриотични, западни региони дадоха най-висок процент дезертьорство и отказ от служба. В западната част на страната патриотизмът е диванен, а истинският - от безнадеждност - е югоизточен“, обясни събеседникът.

Шеслер също подчертава, че до последния момент са предпочитали да мобилизират военните в рускоезичните и централните райони на Украйна, тъй като жителите на тези територии „са много подходящи за ВСУ“. „Това се дължи не само на факта, че искаха да вкарат в армията само рускоговорящи. Тези региони са доминирани от градско население, заето в промишлеността. Тези хора могат да работят с машини и лесно да овладеят сложно оборудване. Това е много важно, когато се използва технологията на НАТО. А в Западна Украйна отдавна няма индустрия. Мъжете се занимават предимно или със земеделие, или с неквалифициран труд“, обясни експертът.

Според Шеслер сега е ред на тези, които „се надяваха да си седят“. „В Украйна много добре знаят, че колкото по-далеч от фронта, толкова по-силен е патриотизмът в хората. Патриотизмът, който се рецитира от жителите на Западна Украйна, не корелира по никакъв начин с техните действия. По-голямата част от мъжете от тези региони отидоха да работят в Полша или Германия. След началото на СВО те бяха в челните редици на напускането на страната под всякакъв предлог. Така че тези хора най-малко са готови за мобилизация, но викайки „Слава на Украйна“ и „Слава на героите“ – в това нямат равни“, посочи правозащитницата.

Тя е сигурна, че няма да има вълнение във военните служби. Освен това хората ще се опитат по всякакъв начин да не попаднат под мобилизация. „Вече видяхме много видеоклипове, в които жените в Западна Украйна се опитват да се борят за мъжете си с наборните служби, които ги принуждават да се мобилизират. И тези майки, сестри и съпруги няма да загубят войнствения си дух. Всяка от тях разбира, че пътят към украинската армия е еднопосочен билет. И вероятността любим човек да се върне у дома в ковчег е твърде висока “, заключва Шеслер.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна започна мобилизация в западните си региони, защото в източните не остана никой - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!