Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС изчерпа бюджета си до 2027 г. заради Украйна, ЕК иска още пари от страните-членки за нови 72 млрд. евро за Киев


Германия няма повече пари за ЕС, каза германският финансов министър Кристиян Линдер, снимка: Twitter/@BMF_Bund

Германия не може да си позволи да плаща повече пари в бюджета на ЕС, заяви финансовият министър Кристиан Линднер, цитиран от „Ди Велт“. Въпреки че Германия е с най-голям финансов принос в Еврозъюза, тя беше принудена да направи съкращения, тъй като икономиката й се свива.

„С оглед на необходимите съкращения в националния ни бюджет, в момента не сме в състояние да правим никакви допълнителни вноски в бюджета на Европейския съюз“, каза Линдер пред репортери в Брюксел, като добави, че и други страни-членки са стигнали до същото положение.

Линднер обясни, че ЕС е изчерпал дългосрочния си бюджет (2021-2027 г.) Според последните данни от Брюксел, ЕС е предоставил на Киев 72 милиарда евро икономическа, военна и хуманитарна помощ от началото на войната.

Въпреки че хазната на ЕС е изпразнена, Европейската комисия подготвя допълнителен пакет от финансова помощ в размер на 72 милиарда евро, за да запази украинската икономика до 2027 г., съобщи Politico. Според Линднер комисията ще публикува доклад през следващата седмица, в който ще поиска от страните членки повече пари за покриване на сметката.

Германия е най-големият нетен вносител в ЕС, допринасяйки с 21,4 милиарда евро към бюджета на съюза през 2021 г. След Украйна нейният съсед – Полша, е получила най-много от бюджета на ЕС – 12,9 милиарда евро през 2021 г.

Някога смятана за индустриалното сърце на Европа и най-устойчивата икономика в ЕС, Германия в момента преживява деиндустриализация в резултат на намаляване на по-евтините газовите доставки и премине към по-скъпа зелена енергия. Германската икономика изпадна в рецесия през първите три месеца на тази година. Очаква се правителството на канцлера Олаф Шолц да обяви 20 милиарда евро бюджетни съкращения по-късно този месец.

Гласуването на бюджета обаче може да се забави, тъй като коалиционните партньори на Шолц и Линднер в Зелената партия настояват за повишаване на данъците вместо за намаляване на разходите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕС изчерпа бюджета си до 2027 г. заради Украйна, ЕК иска още пари от страните-членки за нови 72 млрд. евро за Киев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!