Шок: В Германия млякото, маслото и ориза са по-евтини, отколкото в България

Сравнение между цените на 23 потребителски стоки в Германия, Испания, Италия, Франция, Нидерландия и Великобритания показва, че германските потребители плащат най-ниски цени, предава "Дойче Веле". Проучването е направено от британската обществена медия Би Би Си. Според него във Франция цените са най-високи.

Млякото е най-евтино в Германия, във Великобритания - памперсите

Статистическият институт, подготвил проучването, събира в потребителска кошница 23 основни продукта, както хранителни, така и паста за зъби, перилни препарати, тоалетна хартия и други. Изчисленията показват, че кошницата струва 55 евро в Германия, 60 евро във Великобритания и 79 евро във Франция. В България кошницата биизлязла около 57 евро.

Сред отделните хранителни продукти, чиито цени са сравнени, са прясно и кисело мляко, консервирана риба, бебешка храна, захар и храна за домашни любимци. Всички тези продукти са сравнително евтини в Германия. Във Великобритания пък са най-евтини памперсите, замразените пици и оризът, посочва проучването на Би Би Си.

Какво е положението в България?

От продуктите, включени в проучването на британската медия, киселото мляко е по-евтино в България - 0,71 евро, отколкото във Великобритания (1,58 евро) и Германия (0,91 евро). България е с по-високи цени на маслото и ориза - съответно 3,56 евро и 2,19 евро. Тези два продукта във Великобритания струват съответно 2,86 и 1,47 евро, а в Германия - 2,15 и 1,93 евро.

Олиото в България също в момента е на по-ниска цена (2,10 евро), отколкото в Германия (3,62 евро) и Великобритания (4,12 евро). Прясното мляко пък в момента е на цена от 1,78 евро. Този продукт е по-скъп във Великобритания (1,81 евро), но по-евтин в Германия - 1,24 евро. Данните за България са от информационния сайт за представяне на цените на основни хранителни продукти на Министерството на икономиката.

Конкуренцията и регулациите са определящи за цените

Как се определят цените? Експертите смятат, че конкуренцията е особено важен фактор, пише АРД. В Германия супермаркетите, които предлагат промоции, намаления и имат собствено производство, което се продава на по-ниска цена, привличат голяма част от клиентите. Това оказва и ефект върху цялостното състояние на пазара.

Политиката също играе роля, отбелязва германската обществено-правна медия. Влиянието, което се оказва на ценообразуването посредством данъци, субсидии и регулации от държавата, има голямо значение. Във Франция например по-голямата защита за производителите води до повишаване на цените, обясняват експерти. 

Във Великобритания цените на храните са се повишили с 19% на годишна база. В еврозоната и Германия цените също продължават да растат, макар и с по-бавни темпове, пише АРД. Инфлацията на хранителните продукти в Германия за май месец е 14,9%. В еврозоната ситуацията е подобна - с 13,4% средно повишение в сравнение със същия месец през миналата година. 

В България по данни на НСИ годишната инфлация е 10,1%, а в цените през май има минимално понижение в сравнение с тези през април - с 0,1 на сто. 

Защо цените продължават да са високи?

От месеци цените на храните в световен мащаб спадат, както показва индексът на цената на храните на Организацията за прехрана и земеделие, обяснява АРД. Тогава защо цените на храните продължават да растат за потребителите?

"Няколко фактора играят роля за повишаването на цените, включително по-високите разходи за енергия, скритото увеличение на цените, както и трудната международна политическа ситуация и недостигът на работна ръка", обясняват от германската служба за защита на потребителите. Но някои цени на хранителните продукти не са нито оправдани, нито разбираеми. Затова институциите и регулаторите трябва да следят за спекулации.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шок: В Германия млякото, маслото и ориза са по-евтини, отколкото в България - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!