Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК отстъпи пред ГМО корпорациите: ще ядем ГМО храни, без да знаем


Снимка: Twitter/@vonderleyen

Генномодифицирани храни (ГМО) ще се продават в Европейския съюз без етикетите на продуктите в супермаркетите да съдържат информация за това, гласи проекторегламент на Европейската комисия (ЕК), предаде ДПА.

Решението, което предстои да бъде взето от Европейската комисия другия месец, освобождава някои ГМО растения от строгите правила на ЕС за генното инженерство.

Планираните промени означават, че процеси като редактирането на гени CRISPR/Cas9 (техника на генно инженерство в молекулярната биология, чрез която може да бъдат модифицирани геномите на живите организми) няма да бъдат предмет на правилата на ЕС за генното инженерство, ако получените сортове биха могли да бъдат създадени и чрез процеси като кръстосване или естествен подбор.

Инструментът CRISPR/Cas9 позволява на генетиците да правят прецизни промени в дълги ДНК вериги, за да направят растенията по-устойчиви на суша и вредители. Според плановете подобна модификация би попаднала в т. нар. категория 1 на растенията, отглеждани чрез нови техники (NGT).

Съгласно планираните разпоредби ще продължат да се прилагат строгите правила за генно инженерство за биологичното земеделие.

Член 8 от проекта гласи, че държавите членки не могат да забраняват или ограничават освобождаването или пускането на пазара на растения от тип 1 NGT чрез допълнителни изисквания. Карл Бар, депутат в Бундестага от Зелените, вижда в това „фронтална атака“ срещу модела на европейското земеделие.

„Растенията с до 20 генетични модификации трябва да се считат за равностойни на конвенционално отглежданите растения“, каза за проектопредложението дипломираният аграрен икономист.

Това включва модификации, които далеч надхвърлят потенциала на конвенционалното отглеждане, отбеляза Бар.

„Предложението би означавало край на биологичното земеделие“, каза той.

Производителите на биологична земеделска продукция ще трябва да полагат все по-големи усилия, за да се предпазят от замърсяване, например от семена, донесени от вятъра.

Според него регламентът ще забрани на държавите членки да предприемат мерки за защита на биологичното земеделие, чувствителните зони или регионите, свободни от ГМО.

„Изглежда, че Европейската комисия напълно отстъпва пред ГМО корпорациите“, каза Бар.

Не е ясно как германското правителство ще реагира на плана. Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек също е представител на Зелените, а ръководеното от партията министерство на околната среда в миналото е изразявало скептицизъм по отношение на облекчаването на правилата за генното инженерство. От друга страна, министерството на научните изследвания, което е поверено на Свободната демократическа партия (СвДП), изрази принципна подкрепа за такива промени, отбелязва ДПА.

Политици от СвДП изтъкват възможните предимства на новите техники на генното инженерство, които биха могли да доведат до по-малко използване на пестициди и до по-устойчиви растения.

Йоханес Фогел от либералната партия призова политиците да „спрат да демонизират зеленото генно инженерство и да го представят като неестествено“. „Трябва да приветстваме напредъка“, подчерта той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: БТА; ЕК отстъпи пред ГМО корпорациите: ще ядем ГМО храни, без да знаем

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!