Сарафов почва чистка в Прокуратурата: Сменям всичките заместници на Гешев и сатрапите му по места

ХарварТ Майка: Снимка на Пепи Еврото с новият ни Главен прокурор
Ай честито, че си тръгна Гешев!

Преди няколко седмици редица медии, вкючително и АКФ, които проведоха разследването "Осемте джуджета" получиха снимки от анонимен източник, в които се вижда среща между Борислав Сарафов и Петьо Петров - Петьо Еврото, обявен и в момента за национално издирване.

Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”, подчерта Сарафов

"Прокуратурата има нужда от нормализиране. В последния месец тя беше ползвана в личния интерес на бившия главен прокурор Иван Гешев", каза Борислав Сарафов пред прокурорската колегия на ВСС.

По думите му прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. 

Още днес ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев, заяви пред журналисти избраният за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

"Смятам, че последният месец показа ясно необходимостта и нуждата от реформи. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата – да се изчисти от лоши практики, както от вътре, така и отвън", посочи той.

"Прокуратурата трябва да се изчисти не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”, както ги наричате медиите. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде.Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието", категоричен е Сарафов.

"Не считам, че настоящите зам.-прокурори – без изключение, могат да бъдат отделени от г-н Гешев. След като той вече не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на брифингите, които той даваше, вършейки и други неща, които са ми служебно известни – те нямат моралното право да останат зам.-прокурори".

По думите на Сарафов той носи отговорност пред стотиците стойностни хора, които работят в прокуратурата. „Тя трябва да работи в полза на обществото и гражданите, а не в личните интереси на главния прокурор или на местните сатрапи по места. Тези практики трябва да бъдат преустановени. Търся подкрепата на своите колеги, както и на правосъдния министър. 

"Съзнавам огромната отговорност, с която съм натоварен", каза още Сарафов.

Борислав Сарафов беше избран за изпълняващ длъжността главен прокурор с 8 гласа "за" и 1 "против".

Решението влиза в сила веднага, за да се защитят особено важните държавни интереси, но иначе може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

"Изказвам благодарност за високото доверие, съзнавам с каква отговорност съм натоварен пред колегите и пред обществото", каза Сарафов пред колегията, след бе поканен в залата, за да чуе решението й. 

"Обществото видя, че в последния месец прокуратурата беше използвана в полза на личния интерес на Гешев", продължи той. 

И добави, че последните дни са показали, че прокуратурата може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните, сред които подреди и себе си. Сарафов подчерта, че сигналите срещу него са изфабрикувани и "наистина е настъпило време разделно".

КАК СЕ СТИГНА ДО ТОВА РЕШЕНИЕ

Колегията първо обсъди дали е в нейните правомощия да посочи кой да е изпълняващият функциите на главен прокурор или това трябва да стори Пленумът на Висшия съдебен съвет, в който участват и представителите на Съдийската колегия.

Без да гласуват, членовете на ПК се солидализираха, че са в хипотезата на текста от Закона за съдебната власт, който урежда какво се случва, когато административен ръководител в прокуратурата (която и да е прокуратура) бъде отстранен.

Законът в този случай казва, че "при отстраняване от длъжност на административния ръководител функциите му до избирането на нов се осъществяват от един от неговите заместници, определен от съответната колегия на Висшия съдебен съвет, а при липса на заместник - от съдия или прокурор, определен по старшинство".

"Винаги ще има съмнения, напоследък всякакви съмнения има в хората. Трябва да посочим критерии, по които ще изберем изпълняващия функциите", включи се Огнян Дамянов и веднага предложи критерия по същество. Законът ясно казва как се определя то - първо се гледа заеманата длъжност, после рангът, след това прослуженото време на същата длъжност и накрая общият прокурорски стаж.

Гешев има петима заместници - Сарафов, Даниела Машева, Пламена Цветанова, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Пламена Цветанова. Последната обаче е подала заявление до ПК да бъде освободена от длъжността. Така в списъка с възможности остават другите четирима. Всички те са равни по първите два критерия. 

Сарафов обаче излиза напред с третия критерий - прослуженото време на същата длъжност. Той е зам. главен прокурор от 18 януари 2013 г., подготвено докладва Дамянов. Останалите са станали заместници на главния едва по времето на Гешев - през 2020 г.

Така ПК си даде почивка до 12 ч., за да получи съгласието на заместниците да бъдат избрани за и.д. Като първо бе търсен Сарафов. След почивката беше докладвано, че трима от заместниците са дали съгласие - Борислав Сарафов, Десислава Пиронева и Красимира Филипова.

След взрива край колата на главния прокурор Гешев на 1 май Сарафов влезе в открита война с него. Той го обвини, че е подвел обществото, че семейството му е било в колата по време на взрива. След това заговори, че прокуратурата е нагазила дълбоко в политиката. 

После Гешев обвини Сарафов, че участва в заговора за свалянето му, Сарафов пусна сигнал срещу Гешев в прокуратурата и поиска охрана, защото се страхува от Гешев.

Зам. -главният прокурор даде главния прокурор на прокурор
Войната по върховете на прокуратурата влезе в нова фаза. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура.

Изпълняващ длъжността главен прокурор трябва да бъде определен от Пленума, каза пред репортери Атанаска Дишева от Съдийската колегия. Според нея освен това за изпълняващ функциите не трябва да бъде избиран никой от заместниците на Гешев.

Тя обясни, че след като титулярът на длъжността главен прокурор се избира от Пленума на ВСС и има много подробно регламентирана процедура за това, няма никаква правна, а и житейска логика да бъде избиран негов заместник, който да изпълнява временно длъжността само от Прокурорска колегия. 

"Това скоростно развитие на нещата и начинът, по който се опитва, по мое мнение, да бъде иззето правомощие на Пленума, за съжаление, ще наложи извода, че всъщност се цели много бързо слагане на човек, който не знам по какви правила ще бъде избран. Вероятно колегите в момента вече обсъждат някакви кандидатури", подчерта Дишева. 

Името на Борислав Сарафов изплува и от време на т.нар. скандал Апартамент гейт през 2018 г., който струваше политическата кариера на редица кадри на ГЕРБ. Тогава Борислав Сарафов излезе в дългогодишен отпуск, макар и основно в скандала да беше замесено името на сина му.

Преди няколко седмици редица медии, вкючително и АКФ, които проведоха разследването "Осемте джуджета" получиха снимки от анонимен източник, в които се вижда среща между Борислав Сарафов и Петьо Петров - Петьо Еврото, обявен и в момента за национално издирване.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сарафов почва чистка в Прокуратурата: Сменям всичките заместници на Гешев и сатрапите му по места

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!