Следвайте "Буднаера" в Телеграм

1/3 от обогатения уран на САЩ за ядрено гориво се внася от Русия

Приблизително една трета от обогатения уран, използван в САЩ, сега се внася от Русия, най-евтиният производител на обогатен уран в света. Повечето от останалия внос е от Европа. Последната, по-малка част, се произвежда от британско-нидерландско-германски консорциум, опериращ в САЩ. Десетина страни по света зависят от Русия за повече от половината от обогатения си уран, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Американските компании плащат около 1 милиард долара годишно на руската държавна ядрена агенция, за да закупят горивото, което генерира за САЩ повече от половината енергия без емисии, показват данни на американската медия.

Ядрените енергийни компании разчитат на евтин обогатен уран, произведен в Русия. Тази геополитическа дилема се задълбочава, тъй като изменението на климата подчертава необходимостта от енергия без емисии, според „Ню Йорк Таймс“.

Наскоро същите данни изнесе и „Нюзуик“. САЩ продължават да са силно зависими от Русия за един ключов ресурс, според американското списание Newsweek. Въпреки многобройните санкции Вашингтон продължава да търгува с Москва, купувайки от нея ядрено гориво.

Ядрената енергетика, която генерира електрическа и топлинна енергия от ядрени реактори чрез процес на разделяне на уранови атоми, не е обект на санкциите повече от година след началото на войната. Обогатяването на уран е високоспециализиран процес, който може да се извършва само в определени страни като Русия, пише Newsweek.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 1/3 от обогатения уран на САЩ за ядрено гориво се внася от Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!