Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия спира ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“


Забавяне в процеса на лицензирана на ядреното гориво на “Уестингхаус” за V блок на АЕЦ “Козлодуй” поставя под риск използването му.

“Уестингхаус” трябва да започне доставки за V блок от 2024 г.

Американската компания обяснява забавяне на документите с липсата на преводачи

Френската “Фраматом” ще доставя за VI блок

Пълен хаос цари в българската енергетика и след година може да се окаже, че нямаме ядрено гориво за V блок на АЕЦ “Козлодуй”, стана ясно на конференция, организирана от Български енергиен и минен форум. Руската страна е отказала доставки на ядрено гориво, каза енергийният експерт Антон Иванов. А лицензирането на ядреното гориво от “Уестингхаус” се бави.

В момента България разполага с руско ядрено гориво, което е достатъчно до 2024 г., за 2025 г. трябва да бъде доставено и заредено ново ядрено гориво, каза за “Труд news” Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум (БЕМФ).

Проблемът не е с доставките, а с това че свежото ядрено гориво на американската компания “Уестингхаус”, с която през декември 2022 г. беше подписан договор за доставка за V блок на АЕЦ “Козлодуй”, още не е лицензирано в България, а сроковете за това вече са критично къси.

Иван Хиновски цитира председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски, според който американската страна подценява този въпрос. “Уестингхаус” е забавил внасянето на документи в АЯР с обяснението, че няма преводачи, които да ги преведат на български. “Американската страна закъснява безотговорно, как така нямало преводачи”, коментира експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев. Забавянето на документацията създава реална опасност от провал при лицензирането на новото ядрено гориво.

“Уестингхаус” имат железен за тях договор. От 2024 г. те трябва да доставят ядрено гориво, а дали е лицензирано за тях няма значение, обясни Георги Касчиев. Затова нямат никакъв стимул да бързат. За доставеното гориво ние трябва да плащаме без значение дали е лицензирано или не. За лицензирането на горивото АЯР трябва да наеме и външни консултанти, а няма бюджет за това, каза още Касчиев. Може да се надяваме въпросът да бъде решен, но може и да не бъде, допълни той.
Пътят по лицензирането на новото гориво трябва да бъде извървян, каза енергийният експерт Антон Иванов. Приемете, че старите мостове са изгорени, ако не помогнем на американската страна да извърви пътя, няма да успеем, допълни той.

Български екип трябва да превежда документите, инженерен екип трябва да се занимава само с новото ядрено гориво, заяви Антон Иванов. V блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с по-старо ядрено гориво от VI блок. Поискахме доставка от Русия, но получихме отказ, ние трябва да решим въпроса, защото е наш проблем, заяви Антон Иванов.

До август 2022 г. беше поддържано становището, че АЕЦ “Козлодуй” не трябва да подписва договор за доставка на гориво, преди то да е лицензирано, каза Георги Касчиев. Беше решено да се проведе търг за доставка на гориво, а при търг може да бъдат правени определени изисквания към кандидатите. Но след правителствена нота се стигна до подписване на директен договор без провеждането на търг, допълни той. По време на служебното правителство, през декември 2022 г. АЕЦ “Козлодуй” подписа договор с “Уестингхаус” за доставка на гориво за V блок и с френската компания “Фраматом” за доставка на свежо ядрено гориво за VI блок на атомната централа. С френската компания такива проблеми със забавянето на документацията няма.

С руската страна имаме рамков договор за доставка на свежо ядрено гориво и за всяка доставка се подписва анекс, обясни Иван Хиновски. V блок използва по-старо ядрено гориво, което те вече не произвеждат. Ние декларирахме, че минаваме на американско гориво, може и да не сме предлагали нов анекс, допълни Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум.

Не е решен въпросът с отработеното гориво

Влизаме в „горещ период“ за V блок

Лицензът изтича 2027 г.

Лицензът на V блок на АЕЦ “Козлодуй” изтича през ноември 2027 г. Този период от четири години за ядрената енергетика вече е горещ период, заяви енергийният експерт Антон Иванов и обясни, че това е доста кратък срок за необходимата работа, която трябва да бъде свършена. Според него АЕЦ “Козлодуй” може да изпита затруднения за продължаване на лиценза, тъй като за това е необходима подкрепена от руска страна.

Не е възможно България да развива нови ядрени мощности, ако не бъде решен въпросът с отработеното ядрено гориво, каза Антон Иванов. Европейската комисия изисква национално решение на въпроса, с национално финансиране и с национален инженерен екип, обясни той.

Войната в Украйна е довела до това през последните години да има забавяне при извозването за Русия на отработеното ядрено гориво. В момента на площадката на АЕЦ “Козлодуй” има над 950 тона отработено ядрено гориво, каза експертът Георги Касчиев. Сега сме в очакване да видим дали през есента ще може да бъде извършено извозване на отработено гориво. Ако не бъде направено, догодина може да се окаже, че сме се задръстили и затова е необходимо трайно решение, допълни той.

Необходим е анализ на доставките

35% от използвания в момента газ е руски

Връзката със Сърбия не е изгодна

България все още използва руски газ, заяви експертът Христо Казанджиев.

България още потребява руски газ, като 35% от използвания газ идва от Русия през Турски поток, заяви енергийният експерт Христо Казанджиев. Внушава се в обществото, че България е скъсала с руския газ с подписването на договор с турската компания “Боташ”. Но става въпрос за доставка на руски природен газ, манипулира се българското общество, допълни той.

Има дори съмнение, че част от газa, доставен от американската компания, е суaпова сделка, с някой, който също получава руски газ, каза Христо Казанджиев.

Новото правителство трябва да направи анализ на доставките на газ, за да бъдат направени реформи, продължи той. Според него проектът за газова връзка със Сърбия е стартирал без анализ за целесъобразност. Газовата връзка със Сърбия е 700-милиметрова с капацитет за доставка на 1,5 млрд. куб. метра газ годишно. При положение, че на сръбска територия газовата мрежа е с два пъти по-малък диаметър и не е развита. Затова според Казанджиев възвръщаемостта от инвестицията е спорна. Внушава се, че газовата връзка със Сърбия е реверсивна, тоест че може да тече газ от Сърбия към нас, което е лъжа, заяви той. С тази газова връзка България спонсорира развитието на газовата мрежа на Сърбия, а доставчик на газа за Сърбия е Русия, каза Христо Казанджиев.

Към новото правителство е добре да бъде създаден Съвет за стратегическо развитие на енергетиката, каза Иван Хиновски. В момента липсват квалифицирани кадри в енергетиката и решенията се взимат от хора, които не могат да преценят информацията. Не се правят обществени обсъждания с експерти, мотивира искането си Иван Хиновски.

130 млрд. куб. метра природен газ край Враца

Има заявки за 40 хил. мегаватчаса ВЕИ-та

Има дни с отрицателни цени на тока

Няма земеделски производител или малък бизнес, който да не планира изграждането на ВЕИ, каза Иван Хиновски.

Има дни, в които токът от АЕЦ “Козлодуй” се продава с отрицателни цени, тоест атомната централа плаща, за да го реализира, каза Иван Хиновски. Това води до декапитализация на централата вместо тя да трупа пари, които ще бъдат необходими за новите лицензи.

Държавните институции правят всичко възможно, да не се разработват собствените енергийни източници, като използват бюрократични хватки, с които да откажат инвеститорите, каза Христо Казанджиев. Фрапантен пример за това е, че от 2019 г. има внесено предложение за проучвателна програма за потенциала на блок 25-Враца, който потенциално надхвърля 130 млрд. куб. метра природен газ. Този процес на оценка за съответствие продължава в Министерството на околната среда и водите. Мои колеги ми споменаха неофициално, че има инструкция министерството да бави и да тупа топката по отношение на такива проекти, каза Христо Казанджиев. И това не е само в сферата на енергийните ресурси, а за всички ключови подземни природни богатства, допълни той. Трябва тотално преосмисляне на политиките и нов Закон за подземните богатства, който да изчисти бюрократичните пречки, каза Казанджиев. Внесохме сигнал до служебния министър на енергетиката, че има нарушения на Закона за подземните богатства, а ни върнаха, че всичко е наред, при положение че имаме документи за нарушенията, допълни Казанджиев.

Проучванията недвусмислено показаха, че очакванията за наличието на големи находищa на природен газ в Черно море не се потвърдиха, заяви Христо Казанджиев. Твърденията на Турция, че е открила голямо дълбоководно находище е на границата на истината. Да, има такова находище, но то е от газ хидрати, обясни той.

Има заявени намерения за изграждане на 40 хил. мегаватчаса ВЕИ-мощности, каза Иван Хиновски. Бумът на ВЕИ ще създаде много проблеми, продължи той. Много хора влагат пари, заявяват проекти, които никога няма да се случат. Няма земеделски производител или малък бизнес, който да не планира изграждането на ВЕИ. Това е неестествен процес, заяви Иван Хиновски.
БЕМФ ще организира борса за ВЕИ проекти, на която ще бъде представен проект на Столична община за геотермална енергия, каза още Иван Хиновски.

Иван Хиновски, председател на БЕМФ: Само лозунги, без никакви действия

АЕЦ “Белене” е бомба със закъснител

В България има само лозунги по отношение на развитието на ядрената енергетика без никакви практически действия, заяви Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум (БЕМФ).

Служебният министър на енергетиката Росен Христов представи преди няколко месеца визия за развитие на енергетиката, в която беше предвидено изграждане на два блока в АЕЦ “Белене” и два нови блока в АЕЦ “Козлодуй”. Проектът за АЕЦ “Белене” няма да получи развитие, заяви експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев, като даде подробности за това на какъв етап е проектът и колко би струвал.

Площадката на АЕЦ “Белене” трябва да стане икономическа зона за производството на водород, който да бъде за износ по река Дунав, каза Георги Касчиев. Усилията ни трябва да бъдат насочени към изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй”, които да бъдат заместващи на работещите в момента блокове, продължи той.

По отношение на АЕЦ “Белене” реално няма одобрен технически проект, обясни Касчиев. След 2012 г. са влезли в сила нови изисквания за ядрените централи. Има нова директива на ЕС, както и нови референтни нива за безопасност. Трябва да бъде направен пълен преглед на техническия проект според новите изисквания. Още през 2019 г. от АЯР са казали какво трябва да бъде направено, но реално нищо не е свършено.

Народните представители са във Вашингтон по покана на US посолството 

Наши депутати обсъдиха бъдещето на ядрената енергетика в САЩ

Един представител от парламентарна група

Посолството на САЩ в България публикува снимка на делегацията ни.

С министерство на енергетика, министерството на търговията и ядрени регулатори на САЩ обсъждаме бъдещето на ядрената енергетика в България и източна Европа. С опита си в ядрената енергетика, България да води този сектор в региона. Ако работим мащабно и целенасочено, можем да осигурим мащабни инвестиции и технологично иновации у нас, които да споделяме с нашите съседи. Съобщението е от фейсбук профила на депутата от ППДБ Даниел Лорер.

Кратко съобщение има и на страницата на US пособството в България: “Посолството има удоволствието да бъде домакин на делегация от представители на енергийния сектор в България, която да проучи решения за използването на ядрена енергия за граждански цели във Вашингтон и Аугуста, Джорджия”.

Потърсихме информация за визитата на наши депутати в САЩ и от Народното събрание, но по настояване на чиновниците от Международния отдел получихме указание да питаме чрез заявление по Закона за достъп до обществена информация.
“Труд news” научи, е в делегацията има по един представител от всяка парламентарна група, с изключение на “Възраждане”, а основната цел на посещението е запознаване с реакторите от типа AP1000. В началото на март бе съобщено, че “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” и “Уестингхаус” водят преговори за изграждане на един или два реактора на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия спира ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“ - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!