"Бионтех" е изправена пред съд в Германия заради ваксината срещу Ковид

Автор: БТА

От общо 192 милиона ваксини, поставени в Германия, Научният институт "Паул Ерлих" е получил 338 857 съобщения за предполагаеми странични ефекти, от които 54 879 случая се считат за сериозни. "Симптомите са много различни, вариращи от инсулт до тромбоза и сърдечни заболявания", казва Йоахим Сезар-Прелер, друг германски адвокат, който представлява 140 клиенти в подобни съдебни дела.

Компания "Бионтех", която разработи една от основните ваксини срещу КОВИД-19 съвместно с американската компания "Пфайзер", е изправена пред съд в Германия заради препарата си, предаде АФП. Ищцата е ваксинирана, като твърди, че е получила странични ефекти и иска обезщетение. Първото заседание се състоя днес и започна с процедурни въпроси. Съдът в Хамбург е първият, който разглежда иск за обезщетение.

"Безпристрастността на съдията беше поставена под съмнение от адвокатите на ищците", обяви говорител на съда малко след началото на заседанието. Адвокатите настояват делото да бъде гледано от състав от съдии, специализирани в областта на здравеопазването, а не от един-единствен магистрат, тъй като това "ще даде възможност за истинска експертиза", обясни Марко Рогерт. Следващото заседание ще се проведе "след няколко дни", допълни той. Съдът ще реши "дали да продължи с тази организация на процеса или да го изпрати в камара".

Делото е изключително сложно, отбелязва АФП. В края на 2021 г. започна безпрецедентна по мащабите си кампания за ваксинация в разгара на смъртоносна пандемия от Ковид-19, довела до ограничаване на живота на милиони хора и парализирала световната икономика.

По данни на Европейската агенция по лекарствата в първата година на пандемията ваксините срещу заразата са помогнали за спасяването на близо 20 милиона живота. Някои хора обаче твърдят, че поставянето на препарати е довело до влошаване на здравословното им състояние. Правни действия са предприети в няколко държави, включително във Франция и Великобритания.

В Германия са подадени няколкостотин жалби, като ищците настояват да бъде призната причинно-следствената връзка между ваксинацията и развитието на патологии. 

Съдът в Хамбург е първият, който разглежда иск за обезщетение.

Ищцата твърди, че е получила "болки в горната част на тялото, подуване на крайниците, изтощение, умора и нарушения на съня", след като била ваксинирана с препарата, разработен от  лабораториите на "Пфайзер" и "Бионтех", става ясно от съдебни документи. 

Всички тези проблеми оказват отрицателно въздействие върху лекарката, която работи в болница и "вече не може да работи същия брой часове", както преди, обясни пред АФП Тобиас Улбрих, един от нейните адвокати.

По "здравословни причини" жената отсъства от първото заседание. "Тя беше спортистка, занимаваща се с гребане, а сега страда от хронична умора и ежедневна липса на енергия", обясни Рогерт. 

Ищцата претендира за обезщетение в размер на най-малко 150 000 евро. 

следващите месеци ще се проведат и други изслушвания, като адвокатът твърди, че представлява 250 ищци, като всички те били в "добро здраве", преди да започнат да получават симптоми, които според тях се дължат на ваксинацията.

"Симптомите са много различни, вариращи от инсулт до тромбоза и сърдечни заболявания", казва Йоахим Сезар-Прелер, друг германски адвокат, който представлява 140 клиенти в подобни съдебни дела.

От общо 192 милиона ваксини, поставени в Германия, Научният институт "Паул Ерлих" е получил 338 857 съобщения за предполагаеми странични ефекти, от които 54 879 случая се считат за сериозни. 

От "Бионтех" казват, че на този етап "в проучените случаи не е доказана причинно-следствена връзка между описаните здравословни проблеми и ваксинацията".

Въпреки това в изявление до АФП компанията заявява, че "поема своята отговорност" и "разглежда внимателно всеки отделен случай въз основа на наличната информация". 

"Производителят е отговорен за продукта и затова ние сезираме съда за "Бионтех", заяви Улбрих. 

"Бионтех" - стартъп в областта на биотехнологиите, придоби световна известност, когато се обедини с "Пфайзер" за разработването на ваксина на базата на иРНК срещу КОВИД-19, от която са продадени милиони копия.

Тази иновативна технология и бързината, с която препаратът беше одобрен заради извънредната ситуация в здравеопазването, породиха скептицизъм и дезинформация относно ваксината, поставяйки под въпрос нейната безопасност.

Въпреки това появата на симптоми "след ваксинация" се приема сериозно от медицинската общност в Германия, където няколко болници създадоха специални кабинети за консултации.

В допълнение към съдебните действия, в случай на инвалидизиращи усложнения от ваксината, са възможни и административни действия. По данни на германските медии до средата на април са подадени над 8000 такива заявления, като на този етап са приети 335.

Съдебните производства за установяване на причинно-следствена връзка с ваксините ще бъдат "дълъг път, изпълнен с подводни камъни", смята адвокат Йоахим Сезар-Прелер.

Друга жалбоподателка - 45-годишната Катрин К., смята, че нейните симптоми попадат в тази категория. Тя разказва пред АФП, че след ваксинацията си е отслабнала с "25 килограма за десет дни" и е трябвало да се подложи на няколко операции. "Не приемам да ми се казва, че съм изолиран случай, тъй като това не е така", настоява бившата продавачка в магазин.

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Бионтех" е изправена пред съд в Германия заради ваксината срещу Ковид | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!