Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Едва 8% от европейците вярват, че САЩ ще ни защитят в случай на война


Източник: ECFR - ecfr.eu

74% от европейците смятат, че европейският континент не винаги може да разчита на САЩ и е необходимо да разчита на собствените си отбранителни способности. Това показва последният доклад на Европейски съвет за външна политика (ECFR).

Едва 8% вярват, че САЩ ще ни защитят в случай на война и няма нужда да се тревожим за собствените си отбранителни способности, показва социологическото проучване, проведено през април тази година. 7% са на мнение, че САЩ няма да ни защитят по никакъв начин, а 9% не знаят. Проучването обхваща 9 европейски държави: Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания, Швеция. България и други страни от Източна Европа не са включени в анектата.

Макрон поиска покана за срещата на върха на БРИКС

При разширено проучване вече в 11 държави сред 16 168 респонденти мнозинството във всяка от анкетираните държави иска Европа да остане неутрална при евентуален конфликт между САЩ и Китай заради Тайван. По отношение на Русия единствено в България и Унгария повече от половината респонденти виждат Русия като партньор, показват данни от социлогическото проучване.

Този процент е най-висок в България от всички анкетирани държави – 51% от българите смятат, че страната ни трябва да има отношения на пълно сътрудничество с Москва след края на войната. Само 3% от анкетираните българи смятат, че България трябва да прекъсне напълно отношения с Русия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Едва 8% от европейците вярват, че САЩ ще ни защитят в случай на война

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!