Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евродепутат: ЕС се опитва да прикрие най-големия корупционен скандал в историята си


След разкритията за гръцкия евродепутат Ева Кайли (вляво) в корупционния скандал „Катаргейт“ Европейската комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен, беше замесена в скандал с хонорар от 60 000 евро, получен от бившия еврокомисар Димитрис Аврамопулос (вдясно). Той се оправда, че Фон дер Лайен му е разрешила, колаж: Remix News

Корупционният скандал в Европейския парламент се замита под килима, като замесените се връщат към парламентарните си задължения, сякаш нищо не се е случило, смята полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски.

„Свидетели сме на прикриване“, каза Яцек Сариуш-Волски, евродепутат от полската управляваща партия „Право и справедливост“ (ПиС), цитиран от Remix News. Той добави, че „скандалът е бил истински, а доказателствата много осезаеми“.

Евродепутат ЕС се опитва да прикрие най големия горупционен скандал в историята си
Полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски обвини ЕС, че се опитва да погребе най-мащабния корупционен скандал в историята си.

Той също така разкри, че замесените се връщат на работа в Европарламента, сякаш нищо не се е случило, включително бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, която беше освободена от ареста и се връща на позицията си на евродепутат.

Корупционният скандал избухна през декември 2022 г. с ареста на Кайли. Тя е заподозряна, че е взела подкупи от Катар, като белгийската полиция е открила над 100 000 евро, натъпкани в хартиени торби и куфар по време на обиск в апартамента й. Прокурорите твърдят, че това са били пари от подкуп от Катар.

Кайли е водила луксозен начин на живот, а разследващите поставиха под въпрос с какви пари се е сдобила с по-скъпи недвижими имоти.

Освен това в скандала са обвинени още двама евродепутати – Марк Тарабела и Андреа Коцолино. Имунитетът и на двамата беше свален по време на наказателното разследване.

Вече има опасения, че поради публичността на скандала, включващ евродепутати-либерали, ЕС няма да позволи разследването да продължи напред. Твърди се, че до 100 евродепутати могат да се окажат замесени  в „Катаргейт“, което ще има дълбоки последици за основните партии в Европа.

Полският евродепутат Сариуш-Волски коментира, че „това е пример за безнаказаността по отношение на корупцията, в която са замесени тези хора“. Той смята, че причината аферата да бъде замитана под килима е, че скандалът може да погълне изпълнителната власт на ЕС и други политически групи, различни от социалистите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Евродепутат: ЕС се опитва да прикрие най-големия корупционен скандал в историята си

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!