Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на украинската „Бурисма“ е записал тайно 17 разговора с Байдън за предполагаем подкуп от $10 млн.


Джо Байдън и синът му Хънтър Байдън

Американският сенатор Чък Грасли разкри в Сената, че изпълнителен директор, свързан с украинската газова компания „Бурисма“, притежава 17 аудиозаписа на разговори с президента Джо Байдън и неговия син Хънтър Байдън.

Два от аудиозаписите са с президента, петнадесет – със сина му. Сенаторът се позова на документ на ФБР, който американските законодатели изискаха от бюрото, след като служител съобщи за съществуването му и обвини ръководството на ФБР в бездействие по сигнала за подкуп срещу президета на САЩ. Сигналът е подаден от дългогодишен информатор на ФБР с контакти в Украйна.

Преди дни ФБР изпрати въпросния класифициран документ до Конгреса.

Според изявлението на сенатор Грасли ръководителят на „Бурисма“, наречен „чуждестранен гражданин“, без да се разкрива самоличността му, е запазил тези записи с Байдън като застраховка.

Чужденецът, за когото се твърди, че е подкупил Джо и Хънтър Байдън, има аудиозаписи на разговорите си с тях. Седемнадесет такива записи,  каза Грасли. В препратка към формуляр 1023 на ФБР, който записва контакти с източници, Грасли разкри, че документът показва, че чуждестранният гражданин има „два аудиозаписа на телефонни разговори между него и тогавашния вицепрезидент Джо Байдън“.

Тези твърдения добавят ново измерение към продължаващия спор около връзките на семейство Байдън с украинската компания „Бурисма“, въпрос, който привлече значително внимание в Конгреса и част от американските медии. Грасли изрази загриженост относно липсата на внимание от Министерството на правосъдието и ФБР.

Информаторът, който твърди, че Байдън е участвал в престъпната схема за подкупи, беше идентифициран като „много надежден“ поверителен източник на ФБР. Съобщава се, че източникът е участвал в множество разследвания и е бил използван от ФБР от години, датиращи от администрацията на Обама.

Украинската газова компания „Бурисма“ е платила на Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън общо 10 милиона долара, за да помогнат за прекратяване на разследването на бившия украински главен прокурор Виктор Шокин срещу компанията, заяви преди дни Марджъри Тейлър Грийн, представител в Конгреса, пред репортери, като се позова на документа на ФБР.

Главният прокурор на Украйна Виктор Шокин беше отстранен от украинския парламент през март 2016 г., след като администрацията на Обама задържа гаранции по заеми в опит да окаже натиск върху правителството да отстрани главния прокурор. Шокин разследваше изпълнителния директор на „Бурисма“ Микола Злочевски по обвинения в пране на пари, укриване на данъци и корупция.

В същото време Хънтър Байдън беше назначен в борда на директорите на „Бурисма“ в Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шефът на украинската „Бурисма“ е записал тайно 17 разговора с Байдън за предполагаем подкуп от $10 млн.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!