Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бивш анализатор на ЦРУ: САЩ могат да пожертват Зеленски


Реймънд Макгавърн, снимка: Съвет за сигурност на ООН

Правителството на САЩ може да пожертва украинския президент Володимир Зеленски. Това мнение изрази бившият анализатор на ЦРУ, правозащитникът Реймънд Макгавърн в интервю за подкаста на Стивън Гарднър в YouTube. Той направи анализ на последните събития в Украйна и взрива на ВЕЦ „Каховка“ в Херсон.

„Има три основни версии. Първо: структурни повреди и налягане на водната маса в горната част на язовира, изкуствено създадени“, каза Макгавърн. Втората версия е, че украински саботьори са го направили. И третата версия е Русия.  Според бившия анализатор на ЦРУ няма логика Русия да стои зад атенатата. „Това е невероятен лост, който руснаците контролираха“, каза той и добави, че ако руснаците са искали да навредят на украинското контранастъпление, както твърди Киев, са можели просто да изпуснат водата от язовира, който е под техен контрол.

Аналогично той даде пример и с взрива на „Северен поток“. Първоначалната реакция, широко отразена в западните медии, че Русия сама си е в взривила газопровода, също е лишена от логика, защото руснаците могат просто да спрат газа по тръбата, вместо да я взривяват.

Според него интересен развой на събитията е фактът, че американски медии като „Вашингтон Пост“ и „Ню Йорк Таймс“, които, по думите му, получават информация от ЦРУ, сега тиражират версията, че Украйна е взривила „Северен поток“. Анализаторът тълкува този факт като индикация, че Зеленски може да бъде „пожертван“.

Според бившия служител на ЦРУ с тези публикации в американските медии Вашингтон прехвърля вината за саботажа на „Северен поток“ върху украинските военни и началника на армията Валерий Залужни, който не се е появявал публично от месец. Реймънд Макгавърн смята, че разследването на Сиймур Хърш, че САЩ са взривили „Северен поток“, отговаря на истината. Заради разкритията на Хърш Вашингтон се опитва да прокара версията, че извършител на атентата е Украйна.

„Има признаци, че част от нашето правителство е готово да „хвърли под автобуса“ Зеленски“, твърди  анализаторът. – „Американските военни не искат да се замесват в ядрена война с Русия“.

Реймънд Макгавърн е активист, който пише и изнася лекции за войната и ролята на ЦРУ. Има магистърска степен по руски науки от университета Фордъ. Неговият анализ на войната в Ирак и ролята на ЦРУ за провокиране на войната направи Макгавърн един от най-мощните антивоенни гласове в страната.

Реймънд Макгавърн има 27-годишна кариера като анализатор в ЦРУ. Неговата разузнавателна работа, започнала в американската армия и продължила в ЦРУ, обхваща седем президента: от президента Кенеди до президента Джордж Х. У. Буш. Като анализатор на външната политика Макгавърн синтезира материали, които му се дават ежедневно, и след това информира висшите съветници на Белия дом със своите заключения.

Като съосновател през 2003 г. на Veterans Intelligence Professionals for Sanity (VIPS), Макгавърн говори против корупцията в ЦРУ. Той твърди, че войната в Ирак е била причинена от Съединените щати под фалшив претекст – истинската причина е петролът.

В писмо от 2007 г. до бившия директор на ЦРУ Джордж Тенет, Макгавърн и други бивши офицери от разузнаването обвиниха Тенет в подписването на документи, за които е знаел, че са измамни (един документ, например, който се посочва е, че Ирак купува уран от Африка), и за свидетелстване че Ирак е имал връзки с Ал Кайда, когато действителните доклади на разузнаването не откриват връзка между Ирак и Осама бин Ладен.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бивш анализатор на ЦРУ: САЩ могат да пожертват Зеленски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!