Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адв. Емил Георгиев: Радев може да остави Гешев като развързан ротвайлер

Главният прокурор Иван Гешев ще играе картите си като човек, който няма какво да губи. Това може да е един от мотивите на президента Румен Радев да се забави с указа и да го остави като развързан ротвайлер да изпохапе всичко, до което се добере.

Това заяви за ФрогНюз адв. Емил Георгиев от Инициативата "Правосъдие за всеки". 

Повод за коментара му е решението на Висшия съдебен съвет да отстрани предсрочно Гешев от поста главен прокурор. В момента обаче топката е в полето на държавния глава, който трябва да подпише указа за това. 

Според Георгиев най-песимистичният вариант в момента е президентът да се забави и в това време Конституционният съд да мине производство по допустимост на второто искане на главния прокурор за промените в НПК и ЗСВ. 

"Тогава президентът ще върне на ВСС производството и ще откаже да издаде указ. Кадровиците ще трябва да го блокират до решението на КС, което означава, че Гешев ще продължи да е главен прокурор. Най-оптимистичният е Радев още в следващия брой на “Държавен вестник” да публикува указа си. Реалистично погледнато президентът може изчака Гешев да се върне от Страсбург и да мине изслушването в Народното събрание, което бе поискано от самия него", посочи адв. Георгиев. 

Според него случилото се във Висшия съдебен съвет е било поръчка, а днес обвинител №1 е посочил и чия: 

"Самият главен прокурор отговори на въпроса “чия” - обвини Пеевски и Борисов и ги посочи като свои врагове. Смятам, че много силни са позициите на ДПС в съдебната власт и по-специално във ВСС. Позициите там са по-скоро на ДПС, отколкото на Борисов. 

Ще видим какво ще каже Гешев пред комисията LIBE. Той няма избор и ще играе картите като човек, който няма какво да губи. Това може да е един от мотивите на президента Румен Радев да се забави с указа и да го остави като развързан ротвайлер да изпохапе всичко, до което се добере", коментира Георгиев. 

коментарът взе Джесика Вълчева

https://frognews.bg/

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Адв. Емил Георгиев: Радев може да остави Гешев като развързан ротвайлер

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!