Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК задължи социалните мрежи да имат звена за цензура във всяка държава


Вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова, снимка: Twitter/ @VeraJourova

Европейската комисия (ЕК) очаква от социалните мрежи да разполагат с екипи, които работят на всички европейски езици, заяви вицепрезидентът на ЕК от Чехия Вера Йоурова, цитирана от Ройтерс. Въпросните звена трябва да цензурират информация, която ще бъде обявявана за фалшива и дезинформация.

Очаквам повече от тях, включително по въпроса с руската дезинформация, да инвестират в проверка на фактите. Държавите в Централна и Източна Европа са под постоянните удари на източници на руска дезинформация, заяви вицепрезидентът на ЕК.

Според Вера Йоурова е необходимо социалните мрежи веднага да започнат да поставят етикети на информации, създадени от изкуствен интелект. Този интелект може да постави обществата пред нови заплахи, особено със създаване и разпространение на дезинформация.

Вицепрезидентът на Еврокомисията обясни планираната масова цензура в социaлните мрежи така: „Руската дезинформационна война срещу демократичния свят започна преди години, след завземането на Крим видяхме големи руски дезинформационни кампании с прокремълски източници. Руснаците се стремят да подкопаят обществената подкрепа в ЕС за помощта за Украйна, искат да понижат доверието в демократичните институциите и в демокрацията. Трябва да защитим нашата демокрация“.

Тя се похвали, че вече 44 от най-големите доставчици на услуги онлайн са подписали доброволните правила за дейност, които предвиждат противодействие на дезинформацията.

Според нея решението на Туитър да се оттегли от правилата е грешка. Юрова съобщи, че ЕК спешно и задълбочено ще провери как Туитър прилага европейското законодателство. В случай на отказ на Туитър да се подчини на правилата на ЕК, може да се стигне до забрана или глоба на социалната мрежа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК задължи социалните мрежи да имат звена за цензура във всяка държава, само Туитър отказа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!