Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бин Салман унижи САЩ: без американското знаме на срещата с Блинкън


Мохамед бин Салман и Антъни Блинкън в Джеда

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман ясно показа отношението си към правителството на САЩ с дипломатически символ, който не остана скрит за медиите. Мнозина забелязаха, че на официалната протоколна снимка от срещата на Мохамед бин Салман и американския държавен секретар Антъни Блинкън в Джеда лиспва американското знаме.

Преди дни „Вашингтон пост“ публикува статия, позоваваща се на изтекъл документ от вероятно прехваната комуникация, според който саудтисткият принц е заплашил да нанесе „болезнен удар“ на икономиката на САЩ. Заканата на Саудитска Арбия е в отговор на заплахата на американския президент Джо Байдън да накаже кралството заради решението на ОПЕК+, в която влиза и Русия, за намаляване на добива не петрол.

Потребители в Туитър публикуваха за сравнение снимка от срещата на саудитския престолонаследник с китайския президент Си Дзинпин, на която освен саудитското знаме присъства и китайското. На снимката с Блинкън обаче няма американско знаме.

Двамата „потвърдиха споделения си ангажимент за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в Близкия изток и извън него“, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър за срещата в Джеда.

Милър каза, че ангажиментът включва „всеобхватно политическо споразумение за постигане на мир, просперитет и сигурност в Йемен“, добавяйки, че Блинкен „подчертава, че нашите двустранни отношения са подсилени от напредъка в правата на човека“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бин Салман унижи САЩ: без американското знаме на срещата с Блинкън - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!