Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво се случва в моловете в Америка и в Канада? Шок, боНба! Буквално.

May be an image of 7 people and text

Liyana Pandelieva

Какво се случва в моловете в Америка и в Канада?

Шок, боНба! Буквално.

Влизате в мол - голям, напудрен, лъскав и...кьорав търговец няма. Светлините са приглушени, минавате през огромни площи, гигантски и там няма нито един човек - не да попита дали търсите нещо или да ви посочи къде е пробната - просто няма никой. Ако нещо ви интересува, вдигате го, гледате, търсите номер, ако се налага ровите по шкафове...

May be an image of lighting and text that says 'MALLLEVEL PARKADE1 PARKADE2 BURBERRY THIS SERVICE IS NO LONGER AVAILABLE.'

Първата изненада е в Торонто. Молът е точно до хотела и понеже с любимия сме изморени от път и часова разлика, решаваме да пресечем по моста, да хапнем там и да се помотаем, без отново да шофираме.

Първо научаваме, че закриват американския магазин Nordstrom, известен с това, че продава скъпи маркови изделия. Закриват цялата верига в Канада, като уволняват и 2500 служители. Разпродават всичко - от останалата стока през манекените за дрехи, мебелите, щендерите. Там поне пробните работят, защото трябва да разкарат наличностите бързо. Мъж, посветил 29 години от живота си на мъжката секция в магазина с тъжна усмивка казва, че времето хич не е добро за работещи в магазини.

Навлизаме в другата част на мола и се оказва, че освен няколко места за хапване, всички други са без персонал. Обикалям, гледам, пипам, вдигам, местя някакви артикули, бъркам където искам - няма кого да попитам дори за някаква справка.

Е, пристигаме в Щатите и сме вече в Калифорния. С щерката отиваме до мола, за да купи тя още някои дребни неща за сватбата. Този път наистина е стряскащо. Отиваме на щанда на гримовете МАС. Огромна площ и нито един асистент (така беше и в Канада). Сами търсим каквото ни трябва, обслужваме се, намираме спрей за почистване, кърпички, ровим по чекмеджетата, за да открием запечатани артикули. Отсреща е територия за свръх скъпи чанти - можеш да ги правиш каквото си щеш - пак няма кой да види или дори да направи забележка.

Накрая, с много обикаляне, на щанд за диаманти намираме търговка, която хуква с нас, че трябвало да платим на друга каса. На следващия етаж са дрехите, където вече няма нито един човек. Пробните са преградени с мебели. Решавам да пробвам панталон. Събувам своя насред магазина, обувам другия, не ми харесва, връщам го - само ние сме там. Идва девойка, нарамила три рокли и се чуди какво да прави. Щерката пристъпва към пробната и с крак избутва дивана, сложен пред вратите за клиенти и жената влиза.

Може да се каже, че американските молове в традиционно натоварени райони са вече на "командно дишане" - търговци се виждат само при диамантите и скъпите бижута. На по-евтините пак няма никой, всеки пробва каквото си ще. Обяснението на една от служителките беше, че онлайн търговията ги е оставила без клиенти. Всеки поръчва с безплатна доставка каквото иска, в количества, в каквито иска, каквото не му харесва може да го върне безплатно, никой не му досажда, никой не му дава акъл. "Мисля, че това пак е някаква фаза и в недалечното бъдеще на хората ще им се иска да ходят между щандовете, да говорят с истински човек зад щанда - не е забавно само да натискаш копчета на телефона или компютъра." - каза продавачка, застанала зад пръстени по 3-4 хиляди долара.

В Чикаго туристите са много, но и там натоварени са магазини като Ross, TJ Maxx и Burlington. Традиционно туристи се събират в аутлет центровете във Вегас, например.

Ако можеха американските търговци да видят каква активност е по нашите молове, вероятно те щяха да защитят правото на българите да пътуват безвизово до Щатите

Между другото, то може да е празно, но в никакъв случай не е по-евтино

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!