Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НОВИНА! Още данни за „Барселонагейт“ – Бойко лично дал милиони за имотите на „Мис Бикини“ и щерката Ема

Ето колко милиарда крие Борисов в офшорки на екзотични острови! ВИДЕО

„Разследването идентифицира като действителен източник на средствата за придобиване на имота Бойко Методиев Борисов“. Това се твърди във внесените от главния прокурор Иван Гешев документи по разследването „Барселонагейт“. То се ускори рязко, след като ГЕРБ започна да подкрепя уволнението на българския главен прокурор. Част от документите бяха публикувани първо от разследващия сайт „Биволъ“, а след това извадки бяха пуснати и от главния редактор на Bird Атанас Чобанов.

„Средства в посочения размер не могат да имат легален произход, тъй като Борисов не е имал имущество, което да му позволи да извърши такъв разход.

Парите за закупуване на имота са преминали през дружество “Tера Тур Сервиз” ЕООД, което е било управлявано от бащата на лицето Валентин Василев Златев, който се намира в близки приятелски отношения с Борисов. Борисов към момента на придобиването на имота е поддържал интимна връзка с Йовчева, от която има дете.

Гешев притисна Бойко Борисов с обвинения, Борисов клекна на всички условия на ПП-ДБ и се конструира така лелеаното от Козяк правителство... натискът на Гешев ще продължи до момента, докато Борисов и

Тази връзка се отрича от Борисов, но са събрани доказателства, затова че той отрича отношенията си с посоченото лице, за да не бъде уличен в корупционни действия”, се казва в официалния документ на прокуратурата, подписан от прокурор Стефан Христов от Софийската градска прокуратура, осветен от „Биволъ“.

Става дума за имот за 2.9 млн. евро в Барселона, придобит с цел там да живеят Борислава Йовчева и нейното семейство.

„Повечето от това, което прочетох, са публични тайни“. Това коментира в предаването „Студио Х“ в петък вечер (9 юни) зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов за съдържанието на документите, внесени от главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание по казуса, станал популярен като „Барселонагейт“. Той уточни, че се е запознал само с част от тях, но не даде повече подробности.

Всички описвани в медии през последните години информации за къщата в Барселона са част и от разследването на българската прокуратура, по което тя се активизира едва след войната, която Гешев обяви на бившия премиер Бойко Борисов в средата на май. В него са добавили и данни за произхода на парите, преводите, фирмите и хората, свързани с покупката, освен лидера на ГЕРБ.

На база това разследване е и внесеното искане за сваляне на имунитета на бившия министър-председател. Прокуратурата иска да го обвини като подбудител и помагач в съучастие с други лица за купуването на къщата и останалите инвестиции чрез прикрити сделки със средства, чийто произход е престъпен.

В документите прокуратурата е записала директно, че Борисов като премиер е осигурил парите за луксозната къща в Барселона, в която е живяла Борислава Йовчева, с която е имал интимна връзка, и общото им дете, на което той не е дал бащинство.

Какво има в прокурорските материали първи съобщиха в съвместна публикация разследващите медии BIRD.bg и „Биволъ“, като посочиха, че са се сдобили с информация благодарение на депутат. „Дневник“ потвърди информацията след разговори с източници от прокуратурата, запознати с казуса.

Документите съдържат доказателства от процесуални действия на българските разследващи по делото, водено от Софийската градска прокуратура, както и множество преводи от испански на български език на материали, получени във връзка с изпълнени Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) в Кралство Испания и в Кипър, както и по молба за правна помощ, изпратена до съдебните власти в Турция.

Депутатите, които потърсихме за информация приложила ли е и доказателства и какви прокуратурата, отказаха да коментират. Посочиха, че става дума за стотици страници информация. Според Тошко Йорданов, който изрази недоволство, че се опитват да превърнат парламента в съдебна зала – документите са „три пакета, два от които са с височина 50 см“.

„Дневник“ потърси за коментар и бившия премиер, и другите замесени в казуса, но в петък те не отговаряха. Редакцията е готова да публикува позициите им.

Разследването за „Барселонагейт“ започна по сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ през 2020 г. и беше разказано от испанската медия „Ел Периодико“. Борисов от години отрича да има дете от Йовчева и къща в Барселона.

Какви доказателства сочи прокуратурата срещу Бойко Борисов

Във фокуса на разследването е организирана престъпна група (ОПГ), създадена с користна цел да върши престъпления, сред които пране на пари, корупция, данъчни и финансови измами, и действала от октомври 2012 до декември 2015 г. в България и в чужбина. За принадлежност към нея са разследвани Борисов, Александър Чаушев, Валентин Златев, Бейзад Яхя.

Прави впечатление, че квалификацията на деянията е по любимия на прокуратурата на Гешев текст от Наказателния кодекс – за организирана престъпна група.

Чаушев и Златев са състуденти от Москва, а Златев е бившият директор на „Лукойл“, добър приятел на Борисов според собствените му признания в интервюта през годините. Яхя е бивш политик и бизнесмен, близък до ГЕРБ и ДПС, бил е управител на ловното стопанство „Паламара“.

Проблемът в действията на бившия премиер, според разследващите, е, че той не е разполагал с официални доходи, с които да направи инвестицията в Испания. Те твърдят, че в хода на разследването е установено, че парите за покупката на къщата в най-скъпия квартал на Барселона са минали през фирмата „Тера Тур Сервиз“ ООД (управлявана от човек с фамилия Петков, зад която, и според разследващите и според медийни публикации, стои Златев, а той не е опровергал това) и са стигнали до купувача Александър Чаушев. Непосредствено след купуването на имота на 19 март 2013 г., той е апортиран в испанско търговско дружество, в което управител е Йовчева, а след това нейният баща.

Разпитаният Петков първоначално заявил, че покупката е с инвестиционна цел, но след това сменил показанията си и заявил, че имотът щял да се ползва като хотел от служителите на фирмата, които щели да идват на обучение в Барселона. Разследващите в Каталуня обаче са установили, че имотът е обитаван от Борислава Йовчева и малолетната й дъщеря Ема. Според разследващите къщата е купена, за да се осигури луксозен живот на двете, а действителният източник на средствата е Борисов.

„За двамата е установено чрез разпити на свидетели и твърдения в медиите, че са имали интимна връзка, а баща на детето е Борисов“ – твърдят прокурорите черно на бяло. Няма официална информация на какво базират това твърдение.

Те посочват, че Борисов отрича, тъй като няма легални доходи за покупката на къщата и издръжката на Йовчева. Във връзка с това прокурорите твърдят, че са изградили версия за извършвани корупционни престъпления от бившия министър-председател. Тези твърдения се съдържат неведнъж във внесените в парламента документи, посочват източниците на „Дневник“.

В искането на прокуратурата за свалянето на имунитета му, пише, че „съществуват данни, че Борисов е придобивал средства в големи размери като подкуп в качеството си на министър-председател и е повлиял на други длъжностни лица“.

Именно затова, твърдят прокурорите, фирма, близка до Златев, е поела да извърши покупката. В тази връзка е споменат и Асен Найденов, за когото разказват в публикацията си „Биволъ“ и BIRD. Той е състудент на Златев и Чаушев. Според оперативни данни, върху които стъпват българските прокурори, е правил трансфери на средства на Борисов, Златев и Чаушев в офшорни сметки. За тези пари държавното обвинение ще доказва, че са с престъпен произход. За целта преди седмица е претърсен софийският апартамент на Найденов и са иззети електронните му устройства.

Валентин Златев бе разпитан по делото „Барселонагейт“ в последния ден на май. Тогава той заяви, че информацията му по темата е „основно от средствата за масова информация“.

Разпитаният като свидетел Чаушев, който нееднократно твърдеше в българските медии, че къщата е негова, е заявил, че бил помолен от „Тера тур сервиз“ да купи имот с техни средства и за тяхна сметка. И той го направил с пари на фирмата, но всъщност предоставени от Борисов, пише в прокурорското искане на имунитета му.

Чаушев твърди, че е бил посъветван от испански адвокати да апортира имота в местно търговско дружество. Така имотът влязъл в NUMIN INVEST с първоначален собственик и управител Борислава Йовчева, а след това баща й Георги Йовчев, срещу управление и право на ползване с покриване на разходите.

Разследването посочва Йовчева и баща й като съдружници и управители на фирмите NUMIN INVEST и EMA BGS с активи от близо 5 млн. евро, които нямат реална дейност и произходът на средствата им е неясен. Испанските разследващи са установили, че дружествата получават сериозни финансови инжекции от чужбина. И двете са били на загуба, но са купили „Порше“, ползвано от Йовчева. Тези данни се съдържаха и в доклада от Испания, за който се разбра при получаването му от българските власти преди година.

Фирмата EMA BGS е управлявана от Йовчев и е увеличавала капитала си два пъти, като е получавала траншове от кипърската офшорка „Палмс ентърпрайсиз оувърсийз“ с пълномощник Йордан Христов, който се ожени за Йовчева, когато скандалът „Барселонагейт“ гръмна в България, а след това се разведе с нея. В право на отговор за „Дневник“ през септември 2020 г. Христов отрече да има нещо общо с офшорката и определи втория си брак като грешка.

Прокуратурата посочва с подробности как Христов е получил пълномощно от офшорката, за да учреди дружество в България, което да инвестира в Приморско – „Спортни имоти Приморско“ АД. Кипърската офшорка придобила 50% от EMA BGS. Средствата, с които бил увеличен капиталът й, били предоставени на „Палмс“ от Борисов, пише в прокурорското искане, внесено в парламента.

В документите се съдържа и информация, че прокуратурата е поискала разкриване на банковите сметки в Турция от началото на 2018 г. досега на Борислава Йовчева, която след брака си преди 2 години носи фамилията Христова, и на Бейзад Яхя.

Какво се случва с разследването в Испания

По неофициална информация на каталунската полиция случаят е арихивиран и всички данни за купената с пари от офшорка къща са изпратени на българските власти преди година. Срещу бащата на Йовчева е имало разследване за пране на пари, което също е изпратено в България.

Имало е поръчка за разследване, която е извършена и изпратена на българската прокуратура, потвърждават от Испания неофициално. Според тях прехвърлянето на делото от Испания в България е станало след дипломатическа уговорка и защото евентуалните престъпления, предхождащи прането на пари, са извършени в България.

За самата къща източник на „Дневник“ установи, че е купена от испанци по документи, но на домофона се обажда жена, която говори испански със славянски акцент и се представя за собственик на къщата.

Според източник от полицията в Каталуня, има интерес за разследване и към новите собствениците на бутика.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НОВИНА! Още данни за „Барселонагейт“ - Бойко лично дал милиони за имотите на „Мис Бикини“ и щерката Ема - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!