Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК ще ни глобява с по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да го приемем


Мигранти на ГКПП „Капъкуле“ се опитват да шурмуват българската граница, 24 май 2023 г., снимка: Фейсбук

Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха сделка за миграцията, описана като „историческа“, според която държавите-членки ще плащат глоба на Европейската комисия (ЕК) от 20 000 евро за всеки мигрант, когото отказват да приемат.

Шведският министър на имиграцията Мария Малмер Стенергард, която председателства преговорите в Люксембург, описа споразумението като „историческа стъпка“, която може да отблокира годините на ожесточени спорове относно правилата на Еврозъюза за имиграцията и убежището.

„Наистина не вярвах, че ще седя тук и ще кажа това… но ние приехме общи подходи относно регламента за управление на убежището и миграцията и регламента за процедурата за предоставяне на убежище“, каза Малмер Стенергард.

Споразумението бележи „историческо решение по две много трудни и чувствителни теми“, каза комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон, добавяйки, че процесът е бил „маратон“.

Споразумението беше постигнато, след като исканията за „задължително преместване“ на мигранти от страни на първа линия като Италия, Гърция и Малта бяха отхвърлени в полза на финансова вноска от 20 000 евро за всеки мигрант, който държава-членка твърди, че не може да приеме.

Плащанията ще отидат в общ фонд на ЕС – управляван от Комисията – за финансиране на проекти, насочени към справяне с основните причини за миграцията.

Компромисът обаче не получи единодушна подкрепа. В началото на срещата полският министър Бартош Гродецки заяви, че правителството му ще откаже да плати „глоби“ на ЕС за неприемане на хора.

„Политически, прагматично този механизъм е неприемлив за нас“, каза той.

Полша е приела повече от един милион бежанци, избягали от Украйна след началото на войната от февруари миналата година.

Само Унгария, страната от ЕС с най-силна антимигрантска позиция, се присъедини към Полша и се противопостави на споразумението.

Ще бъде създадена и нова система за преразпределение на мигранти, която ще определи ефективни квоти за това колко мигранти трябва да приемат държавите на първа линия, преди да поискат помощ.

От правителствата също ще се изисква да обработват молбите за мигранти в рамките на шест месеца, в сравнение с 15-месечния срок, който първоначално беше предложен.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК ще ни глобява с по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да го приемем

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!