Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Саудитският престолонаследник заплаши с „болезнен удар“ икономиката на САЩ


Facebook

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман в частни разговори е заплашил да нанесе „болезнен удар“ на американската икономика, след като президентът Джо Байдън предупреди Саудитска Арабия за последствията от договарянето на намаляване на производството на петрол с Русия, съобщи в. „Вашингтон пост“, позовавайки се на изтекли документи.

Администрацията на Байдън заяви, че ще направи преоценка на отношенията с кралството след решението на Рияд да намали производството на суров петрол против желанията на САЩ.

Престолонаследникът на саудитското кралство предупреди, че повече няма да се занимава с американската администрация, ако Байдън накаже Саудитска Арабия. Той също така обеща „големи икономически последици за Вашингтон“, съобщи „Вашингтон пост“.

Информацията се съдържаше в класифициран документ, който изтече на сървър на Discord, но не е ясно дали забележката е част от прехванати комуникации или съобщение, изпратено частно до САЩ.

Байдън ясно изрази недоволството си от Рияд миналия октомври, след като групата на големите производители на петрол ОПЕК+, включваща Русия, се съгласи да намали производството с два милиона барела на ден. В същото време Вашингтон и ЕС наложиха санкции на Москва върху търговията й с петрол заради конфликта в Украйна.

„Ще има някои последствия за това, което направиха с Русия“, каза американският президент в интервю за CNN по това време, без да уточнява никакви възможни мерки.

По време на предизборната кампания преди избирането си Байдън обеща да направи Саудитска Арабия „парий“ заради предполагаемата роля на престолонаследника в убийството през 2018 г. на колумниста на „Вашингтон пост“ Джамал Хашоги в саудитското посолство в Турция.

Тази заплаха така и не се осъществи, като вътрешни лица от Белия дом посочиха, че администрацията на Байдън е избрала да не застрашава двустранните отношения. Съгласно десетилетно споразумение САЩ осигуряват сигурност на Саудитска Арабия и в замяна запазват достъп до петрола, който кралството търгува срещу долари, подкрепяйки американската валута като глобална резервна валута.

Редица високопоставени американски служители наскоро пътуваха до Саудитска Арабия, включително държавният секретар Антъни Блинкен и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

37-годишният саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман, който отговаря за ежедневните дела на кралството вместо баща си, крал Салман, според съобщенията се подиграва на Байдън насаме заради гафовете му. Критиците на американския президент го обвиниха, че се поддава на саудитския натиск.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Саудитският престолонаследник заплаши с „болезнен удар“ икономиката на САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!