Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Да се посмеем с д-р Владимир Тупавичаров: Новото правителство обедини нацията като никога... искахме да стане по-добре, а стана както винаги: Живеем с илюзията, че американците ще ни пазят, европейците ще ни хранят, а руснаците няма да ни закачат, щото

Цветеслава Гълъбова

От д-р Владимир Тупавичаров

Пак е петък, време за санитарен полуден на душата.

По телевизиите обикаля някоя си Станка, отдалече грозна, отблизо страшна. Тази загубена Станка е френска възпитаничка, така да се каже пердю Станка. Дъщеря на бивш наш президент, който също поминуваше покрай една фондация - "Знаме на мира" на Людмила Живкова. Беше написал и книга за фашизма, покрай която после го писаха дисидент. Мракобесните комунисти му я издадоха и я продаваха по мракобесните си книжарници. Три пъти съм я почвал, щото някой я обяви за забранена, но не можах да се преборя. А "Винету" я дръпнах, като цигане сопол. Тогава прочетох и книгата "Лице" на вицето му, също уж забранена. Май това със забраните беше маркетингов похват на книжарите от онова време, да си пробутват залежалата стока.

Още с избухването на демокрацията Станкиният татко ни обяви за франкофони, после тая глупост се забрави, но успя да издейства на Станка да учи нещо по Франция. Точно какво учи никой не знае, но се получи политик, стана като в руския виц, както и да го сглобяваш все Калашник излиза. Баща и́ беше пишман политик, приносът му за днешното положение е огромен, нищо че беше шушумига. Тъкмо го бях позабравил, те ти я щерката, няма отърване от тая фамилия. А може би има ...

Първата работа на Ердоган след като се закле за президент беше да се поклони пред мемориала на Ататюрк. А там на почетно място - сабя с паметен надпис от маршал Климент Ворошилов. Стари чувства тлеят между двете империи, стари вражди и стара любов. Ние нивно продължаваме да смятаме, че сме в центъра на вниманието им, а тъжната истина е, че дори не ни забелязват. То па не дай Баже да ни забележат!

Китайците изпъдиха два натовски кораба от Тайванския пролив, твърдо и безцеремонно. На срещат в "Шангри ла" военният им министър стисна ръката на американския си колега за да не правят сеири, но на искането за среща отговори, мини у петък да ти кажем кога пак да минеш. И кротко започват да стрят военна база в Куба, на 150 километра от САЩ. Дето се вика, ще могат да им карат китайското още топло. Прибраха си Хонг Конг, ше си приберат и Тайван тия гяволета. Гледах нощни снимки на неголям град в Китай /е, неголям значи няма десет милиона/ и нощни снимки на Брюксел. Глуха провинция в центъра на Европа, с тъга го казвам. Хем стари снимки, преди да си прережат газовите вени.

У нас и тая седмица гвоздеят на програмата беше Кире. Изненадващо изпляска, че баба му лежала в Белене, ама не разбрах болна ли е лежала, или е лежала по бизнес. Това е бил мъжки затвор, Кире, бабина рожба излишна! Бива ли да разправяш, че баба ти е била шафрантия. И така да е било, трай си, ние отдавна го подозирахме, ама пусто възпитание.

Продължават и езиковите му неволи. На него му е важно приблизително да докара думата на гласни букви, съгласните са буржоазна отживелица, не е фундаменталист и относно подреждането им. Вместо обгрижени - погрижени ( за пенсионерите), вместо корелация - куролация, вместо силициева - сицилиева и на всички им става ясно, че е много ерудиран - ерозиран. Всичкото това поднесено с обезоръжаващата усмивка на селския идиот.

Новото правителство обедини нацията като никога, всички са еднакво недоволни. Мъчително бавно научаваме, че безплатно е само сиренето в капана и то за втората мишка. Че ако искаме хубав живот ще трябва да си скъсаме задниците, ама не по модерния начин.

Вече няколко пъти ни правиха подаръци - руснаците ни подариха държава, Хитлер ни подари територии, болшевиките ни подариха социализъм, анонимно ни подариха демокрация. Ние се утешавахме с оная глупост, че на харизан кон зъби не се броят, а после ревяхме, че са ни пробутали дръглива кранта. Живеем с илюзията, че американците ще ни пазят, европейците ще ни хранят, а руснаците няма да ни закачат, щото са ни братушки, обаче ние на тех не сме, щото това дразни брадърушките.

Истината е, че всички комшии ни ненавиждат, руснаците ни презират, американците ни стрижат, а европейците едва ни търпят. Ми какво да ни обичат, превърнахме се в развратени лумпени, роби на консумацията.

Вместо да мислим и да избираме с акъл, ние правихме напук. Евал съм ги да им гласувам, сичките са мошеници, те нещата и без мен ще станат. А едни 100 000 писаха, не гласувам за никого. Значи ще бия аз път до магазина, за да кажа на продавача, че нема да купя нищо. Ще покажа позиция, мамата ще му разгоня на тоя продавач. То си е позиция, по видинско и́ викат задна прашка, или задна шморца.

Още на първото събиране на правителството вдигнаха дневната тарифа на тока с 31%, а нощната със 150%. Честито и да живей! Ще се повиши цената на всичко, до зимата дебелите ще отслабнат, а слабите ще изчезнат. А някакви хора правят митинг в подкрепа на съдебната реформа и европейско развитие. От целия митинг едва ли имаше трима души, които да могат да му кажат името без да поглеждат в листче. Нищо де, той не беше голям митинг.

Под съдебна реформа се разбира махне на оня с каскета, дето напоследък се превърна в имунолог. Дай на тоя имунитета, дай на оня имунитета, така се дава то имунитет! Тече някаква процедура, но мисля че само ще го наплашат, ще му сменята настройките и ще го ползват, той си е като нов.

Все се питах, кой ще прави новата конституция и получих отговор - КОЙ. Ще направи правилна конституция, иначе - Магнитски. Примерно: Чл.1 ал.2 Ръководната сила в обществото и държавата е Партията на Посолството, като посолството се променя според ситуацията. Тоест, дали танковете на жълтите павета са Абрамс, или Армата.

От една страна кампания срещу президента, от друга страна промяна на конституцията. Що да не станем президентска република? Вместо да харчат грантове за сто партии, слагат си един президент и фертиг! Е, може новият президент да се окаже човек на Кремъл, щото и ГЕРБ и ДПС имат своите закачки с Путин, но кой не греши! Дето викаше Виктор Черномирдин, искахме да стане по - добре, а стана както винаги.

Така в шеги и закачки стигнах до резултатите от тазгодишната матура по БЕЛ и увехнах. Среден успех 3.90, 8000 двойки. Те на това образование му беше министър сегашният премиер. Доказан специалист, академик, прости Господи грешната ми душа, но като го гледам мисля за образувание, не за образование. Вече като чуя генерал и академик изпадам в преагония.

Иначе беше хубава седмица, като махнеш лошото не остава нищо. Важното е, че се добрахме до петък и да се напиеш още не е незаконно, дори не е аморално, само е леко укоримо. На пазара салати бол, тараторче можеш да си забъркаш, а с него върви всичко. Така че сега по машините, а довечера - наздраве!

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!