Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна отхвърли предложението на Турция за международно разследване на взрива на язовир „Каховка“

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба категорично отхвърли предложението на Турция за международно разследване на експлозията на язовирната стена на  „Каховка“, като нарече инициативата „игра за угаждане на руснаците“.

Това се случва, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонни разговори с Путин и Зеленски в сряда, предлагайки да организира международна комисия за разследване на атаката срещу язовира, която ще включва експерти както от Русия и Украйна, така и от ООН и Турция.

В интервю за украинския новинарски канал 1+1, Кулеба заяви, че е уморен от ООН и други, които предлагат да разследват експлозията и ги обвини, че играят „игра на квази-справедливост“.

Украински генерал пред „Вашингтон Пост“ през 2022 г.: Тeствахме стрелба по язовир „Каховка“ с ракетна установка „Хаймарс“

„Абсолютно ясно е кой кой е“, каза Кулеба, отхвърляйки всякакви предположения, че Украйна може да е отговорна за взривяването на каквото и да било. — „Спокойно, господа“, каза той. – „Вече сме били там. Всичко това е просто игра, в която да угодите на руснаците“.

По-късно в интервюто министърът призна, че в крайна сметка ще се проведе разследване за разрушаването на язовира, но че няма да е скоро.

Междувременно украинският президент Владимир Зеленски също разкритикува ООН, както и Червения кръст, че не са действали на фона на наводненията, причинени от разрушаването на язовира.

Язовирът „Каховка“ беше частично разрушен във вторник сутринта, причинявайки наводнения в множество градове и села по поречието на река Днепър.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна отхвърли предложението на Турция за международно разследване на взрива на язовир „Каховка“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!