Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Нищо не работи”: В Европа признаха провала на ценовия таван

Спазването на ценовите ограничения на руския петрол и петролни продукти е почти невъзможно, констатират анализаторите. Европа купува суровини на пазарна стойност чрез трети страни. Приходите от износ на Москва растат, а бюджетът редовно се попълва. Защо забраните не помогнаха на Запада?

Провал

Таванът от 60 долара за барел беше определен през декември в допълнение към петролното ембарго. Шест месеца по-късно бяха обобщени първите резултати.

Според финландския независим Център за изследване на енергията и чистия въздух (ЦИЕЧВ) приходите от петрол на Русия са се увеличили с 14 процента през февруари-април, достигайки най-високото си ниво от ноември.

Докладът беше публикуван седмица след срещата на високо равнище в Хирошима, където лидерите на Г-7 казаха: „Ограниченията на цените са ефективни, Москва губи пари и падащите цени на петрола и газа са добри за всички“.

Оказа се, че не всичко е съвсем наред. Според ЦИЕЧВ причината за това е невъзможността на т. нар. коалиция за тавана на цените реално да повлияе на ситуацията.

"ЕС дори не успя да изпълни задължението да преразглежда ограниченията на всеки два месеца, като гарантира, че са под пазарните. Това е ясен знак, че механизмът не работи", посочват от ЦИЕЧВ.

Действия според ситуацията

През февруари местните компании са спечелили с 22,5 процента повече от нефт и газ, отколкото през януари. Съответно в руския бюджет има увеличение и от експортното мито и данъка за добив на полезни изкопаеми - 21,5%.

Износът на петрол през март е рекорден за последните три години: 8,1 милиона барела на ден. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) това е донесло 12,7 милиарда долара (през февруари беше 11,7).

Прогнозираната средна годишна стойност е 10,6 милиона барела на ден. Това е при намаление на производството с 530 хил. барела на ден. Всичко това е резултат от успешна преориентация от европейския към азиатския и близкоизточния пазар.

Да се каже, че санкциите са незабележими, разбира се, е невъзможно. Трябва да се търгува с големи отстъпки, а бюджетът вероятно ще остане на дефицит, уточняват от ЦИЕЧВ.

„Въпреки това, за първи път Русия успя да изнася основния си сорт суров петрол на цени, които систематично надвишават тавана, определен от САЩ, ЕС и съюзниците“, подчертават авторите на доклада.

През май се очаква още по-положителна динамика.

„След дъното през януари данъчните приходи се възстановиха“, каза ЦИЕЧВ.

От въвеждането на петролното ембарго на ЕС и тавана на цените Москва е спечелила около 58 милиарда евро (62,5 милиарда долара) от износа на суровини по море. Въпреки че на западните компании беше забранено да застраховат танкери с руски петрол, който се продава за над 60 долара.

Силите не са преценени

Експертите веднага предупредиха, че Г-7 няма да успее. Както отбелязва “ОйлПрайс”, коалицията за таван на цените не е достатъчно широка, за да има желания ефект.

Например, нито Китай, нито Индия, двама от най-големите клиенти на Русия, не могат да бъдат привлечени в него.

А Япония е твърде зависима от вноса на всякакви енергийни ресурси. В резултат петролът, изнасян през “Сахалин-2”, беше изключен от черния списък.

Чужди интереси

Освен това ЕС започна да купува руски суровини, заобикаляйки собствените си санкции - през страните от Азия и Близкия изток. Това важи и за дизеловото гориво. Реекспортът процъфтява. По-специално, Индия закупи 90% повече петрол от обичайното през февруари, увеличавайки доставките за Европа. Така направи и Китай.

Да, отстъпката е сериозна, но обемите са огромни. Европейците купуват гориво на пазарни цени.

"В допълнение към желанията на Г-7 има интереси на други страни. Нефтът е много необходим, особено на Китай, Индия и Пакистан. И Русия е готова да продава суровини при разумни условия", казва Леонид Хазанов, независим индустриален експерт.

"Не им пукаше"

Освен това "коалицията" не е в състояние да реши проблема със смесите. В морето танкери с руски петрол се смесват други сортове. Ако те са повече от половината, партията е законово защитена от санкции. Европа отдавна е пристрастена към подобни "коктейли".

"Русия има огромен флот от танкери в сянка, на който не му пука за инструкциите от Вашингтон и Брюксел. В резултат на това забранените суровини текат по света в бурни потоци, което ясно демонстрира безполезността на усилията на западните политици", подчертава Хазанов.

Освен китайските и индийските компании, Русия е подкрепяна мълчаливо и от арабите, които изобщо не се интересуват от стратегическите приоритети на САЩ и Европейския съюз, добавя анализаторът.

Какво следва

ЦИЕЧВ препоръчва на страните от Г-7 да се справят с всичко това спешно.

„Налагането на тавани на цените трябва да бъде засилено и намалено, ако инициаторите на подобни политики искат да имат ефект“, пишат авторите на доклада.

По тяхно мнение е необходимо таванът да бъде свален до 30 долара за барел – „това е по-близко до себестойността на добива в Русия, но достатъчно, за да се осигурят доставки на световните пазари“. Според изчисленията тогава приходите на Москва ще намалеят с 37%.

Наблюдателите смятат подобни предложения за фантазии: Русия няма да даде петрол на безценица.

"Ако Европейският съюз се реши на такава рискована авантюра, тогава неговите служители, които унищожават икономиката на Стария свят с ускорени темпове, ще се сблъскат с много проблеми - от нарастващите цени на храните до смущения в градския транспорт“, отбелязва Хазанов.

Преконфигурирането на пазара показа, че глобалната енергийна система е много по-гъвкава от очакваното в Г-7. И в никакъв случай не е обвързана с инфраструктурата на Запада.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: “Нищо не работи”: В Европа признаха провала на ценовия таван - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!