Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Санкциите работят: Еврозоната изпадна в рецесия. Икономиката се свива в две последователни тримесечия

 20-те държави, които използват еврото като своя валута, изпаднаха в лека рецесия в началото на годината, въпреки че европейската икономика като цяло избегна спада, пише CNN в свой анализ, позоваващ се на последните данни на Евростат.

Според ревизираните официални данни, публикувани в четвъртък, през първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт (БВП) в еврозоната е спаднал с 0,1% в сравнение с предходното тримесечие. През четвъртото тримесечие на 2022 г. БВП също е намалял с 0,1%, сочат данните.

Рецесията се определя като две последователни тримесечия на икономическо свиване.

В целия Европейски съюз производството се повиши с 0,1% през първото тримесечие, след като в края на миналата година спадна с 0,2%, което означава, че блокът избегна рецесия.

Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, отбеляза, че потребителските разходи са били "силно засегнати" от комбинацията от висока инфлация и нарастващи лихвени проценти.

"Подозираме, че икономиката ще се свие още повече през останалата част от тази година", каза той.

Лошите новини идват след една болезнена за европейските икономики година, в която рязкото повишаване на цените на енергията, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, доведе до рязко покачване на инфлацията.

В отговор Европейската централна банка повиши основните си лихвени проценти с 3,75 процентни пункта, след като през юли миналата година започна безпрецедентна кампания за затягане на паричната политика.

Последните данни поставят под съмнение по-оптимистичните прогнози за цялата 2023 г.

В средата на май Европейската комисия прогнозира, че растежът за годината ще достигне 1,1% в 20-те държави, които използват единната валута.

Шарлот дьо Монпелие, икономист в ING Bank, прогнозира, че цифрата за 2023 г. ще достигне само 0,5 %.
"От пролетта насам всички данни са лоши", каза тя пред АФП, като посочи по-специално германското промишлено производство и новите поръчки.

"Европейската икономика се намира във фаза на стагнация и трудно премина през зимата заради енергийния шок".
Въпреки че цените на газа и петрола спаднаха през последните месеци, миналогодишният скок на цените оказа сериозно влияние върху доверието на домакинствата и наложи намаляване на потреблението.

Според нея "БВП вероятно отново ще се свие през второто тримесечие, тъй като ефектите от затягането на паричната политика продължават да се проявяват".

"Вътрешното търсене беше силно засегнато от комбинацията от инфлация и повишаващи се лихвени проценти", каза тя.
Общата инфлация за 20-те държави от ЕС, използващи еврото, се понижи до 6,1% през май. Инфлацията обаче остава значително над целевата стойност от 2,0%, определена от ЕЦБ.

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че инфлацията остава "твърде висока" и предположи, че може да се стигне до ново плавно увеличение на лихвите.

Новината за техническа рецесия би могла да окаже натиск върху централната банка да се въздържи от по-нататъшно затягане.
Към проблемите на Европа се прибавят и забавянето на растежа в САЩ и по-слабото от очакваното възстановяване в Китай, които също натежават върху износа.

Източници: cnn.com, timesofindia.indiatimes.com

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Еврозоната изпадна в рецесия. Икономиката се свива в две последователни тримесечия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!