Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България вече внася ток отвън за първи път от десетилетия


Снимка: Електроенергиен системен оператор

През месец май България за първи път от десетилетия е внесла електроенергия, тъй като е произвела  по-малко, отколкото й е било нужно, и сме купували от съседни държави. Досега винаги ние сме продавали на тях.

Причината България да внася ток, за да задоволи нуждите си, не е, че няма собствени мощности, с които да си произведе енергия, а в това, че така е по-евтино. Пазарът търси най-добрите възможности и определено те не са в българските ТЕЦ.

Интересна статистика е и че през миналия месец има рекордно производство на слънчева енергия (над 10% от общия микс), както и рекордно производство от ВЕИ като цяло (над 30% от общия микс).

А в абсолютни стойности пък е регистрирана най-ниската генерация от АЕЦ от поне 5 години насам, и от ТЕЦ – от поне две години насам. Една от причините е ремонтът на единия от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“.

Друга тревожна статистика е, че през 2022 г. от износ на електроенергия България е спечелила 6 млрд. лв. През тази година проходите от износ на електроенергия са едва около 300 млн. лева, като през май дори страната ни внася ток, вместо да изнася, т.е. купуваме повече, отколкото продаваме.

ИЗТОЧНИК: Капитал

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: България вече внася ток отвън за първи път от десетилетия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!