Кирил Петков: Голяма част от предприемачите от "Сицилиевата долина" идват от Европа. Денков и Габриел са големи таланти на България

От името на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков представи кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател.

В пространна реч той определи Денков като един от "топ учените в света" и подчерта, че неговите трудове имат над 10 хил. цитирания. Определи го също като изключително прагматичен и скромен човек. Нарече Мария Габриел, която според споразумението трябва да наследи Денков на поста премиер след девет месеца, истински европейски лидер.

Грешка на езика на Кирил Петков предизвика смях в пленарната зала. В изказването си бившия премиер заяви, че "голяма част от предприемачите от Сицилиевата долина идват от Европа". Последва смях от всички банки и се наложи председателят на Народното събрание Росен Желязков да помоли няколко пъти за тишина.

Думите на Кирил Петков за Сицилиевата долина може да чуете на 2:33

"Най-талантливите работят, за да изведат страната напред", заяви Кирил Петков , като подчерта, че това включва целия състав на правителството. допълни, че ако кабинетът получи достатъчно време и подкрепа, може да трансформира България.

"В тази зала, а и в публичното пространство непрекъснато обсъждаме, че България е страна, която в момента има много проблеми за решаване, но това, за което по-рядко говорим е, че България е страна с много предимства и възможности. Дълбоко вярвам, че България е страна с едно светло бъдеще. Един от най-известните професори по икономическо развитие Йозеф Шумпетер казва, че най-важният фактор за икономическото развитие на една страна е човешкият капитал. Във всяка страна има хора, които са изключително талантливи и можещи и това, с което се занимават тези хора предопределя бъдещето на тази държава." Това заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП от парламентарната трибуна.

Петков напомни, че по време на римската империя талантът се е концентрирал в държавното управление. "По време на Средновековието най-талантливите са се занимавали с военно дело и тогава отчитаме най-голямото развитие в областта на отбраната. По време на индустриалната революция голяма част от таланта се е насочил към развитие на индустрията и тогава имаме истински скок в стандарта на живот на европейците", каза той и добави, че има страни, в които талантите се насочват към сивия сектор, а други в чужбина.

"Ролята на политиците и държавниците е да направят така, че тези талантливи хора да работят за прогреса на своето общество. Това, че акад. Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел във вторите 9 месеца ми дава надежда. Акад. Денков има опит като зам.-министър и министър в няколко правителства. Той е скромен човек и няма да го чуете да се изтъква", каза той.

"Мария Габриел е друг голям талант на България, доказала се е като европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие на цяла Европа", подчерта той.

"Денков и Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно, когато най-талантливите работят заедно, за да изведат България напред", посочи той и добави, че големият талант се вижда в състава на правителството. Според него ако се даде повече време на правителството, страната може да върви напред. "Трябва да ограничим острото политиканстване и да започнем да правим законотворчество, което да съпътства управлението на това правителство", каза още той.

Петков призова към по-малко политиканстване и за подкрепа за кабинета. Ако в парламента дадем по-дълъг живот на това правителство, България може да бъде трансформирана, добави той.

Според него може да има бюджет от 3% без да се режат пенсии и да се вдигат данъци. "Трябва да помогнем на това праивтеслтво да разгърне своя потенциал. Да спрем острото политиканстване", настоя той. И си пожела "новините от парламента да станат скучни" - без скандали и скъсани ризи, а да се отброяват приети закони и подобряване на институционалната рамка.     

Източници: Дневник, "24 часа", "Труд", NOVA

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кирил Петков: Голяма част от предприемачите от "Сицилиевата долина" идват от Европа. Денков и Габриел са големи таланти на България | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!