Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Службите ни станаха за смях през цял свят! И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да излезе с ясен отговор с какви документ, през кой граничен пункт и от коя страна на света е пристигнал прочутият Брат Галев.

Мистерията около завръщането и смъртта на Ангел Христов направи за смях цялото ни МВР, ДАНС и всичките ни служби, които втори ден не могат да разберат как издирван с червена бюлетина от Интерпол е влязъл в България и спокойно е издал Богу дух под носа им. 

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да излезе с ясен отговор с какви документ, през кой граничен пункт и от коя страна на света е пристигнал прочутият Брат Галев.

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта му, както и кой е издал смъртния акт и на какво основание.

Засега единствената сигурна информация, която имат държавните органи е, че пред тях е трупът на Ангел Христов, като потвърждение за пробитата ни национална сигурност и разградена държавност.

Познатият като единия от т.нар. братя Галев - Асен Христов избяга от България през 2012-та година, след като бе осъден за рекет и изнудване, и оттогава е обявен за издирване, както у нас, така и по света. Дни преди Върховният касационен съд да постанови присъдата Братя Галеви  изчезнаха. Твърди се, че през последните 11 години са живели в Република Южна Африка.

В събота стана ясно, че Ангел Христов се е завърнал в страната, без знанието на службите, и е починал. Версията засега е инфаркт. Днес трябваше да бъде погребението му в Дупница, но церемонията беше спряна.

Тялото е транспортирано в София, за да му бъдат направени множество експертизи и да се уточни самоличността и причините за смъртта му. Прокуратурата образува две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов.

Мистерията около прибирането в България и смъртта на Христов става все по-голяма, след като стана ясно, че Ангел Христов е издъхнал снощи.

Официалните документи, които вече са доказателства по разследването, обаче говорят друго, че смъртта е настъпила часове по-късно.

Няма потвърдена информация точно къде и в колко часа. Според отец Георги Паликарски, с когото Христов поддържал приятелски отношения, всичко се е случило в дома му – след 22 часа. Не става ясно, обаче кой ден - петък или събота. Първата информация за смъртта на Христове се появи именно в събота около девет вечерта.

"Той се прибрал вечерта, около 22:30 ч. И се разчуствал доколкото знам и е получил инфаркт. Не знам откъде точно се е прибрал да ви кажа истината, но от чужбина. Аз съм свещеник, откъде да знам откъде е минал, както си е излязъл, когато напуснаха България, така се е и прибрал", сподели духовникът.

Много въпросителни има с фактологията около смъртта на Ангел Христов. От Спешния център в Кюстендил обясниха за NOVA, че в 1 часа след полунощ в събота срещу неделя от полицията в Дупница са им се обадили с молба да бъде изпратена линейката за превозване на трупове. Вътрешният министър отрече това да е така, обяснявайки че полицията е успяла да намери трупа само благодарение на оперативна информация.

Има съобщение за смърт на 3 юни, което сутринта в 8 часа е направено. Има издаден смъртен акт от длъжностно лице към община Дупница. Така че ако не беше се намесила полицията в случая, щеше да приключи погребението", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Ако не беше се намесила полицията в случая, щеше да приключи погребението и нямаше да изследваме трупа на Ангел Христов, вероятно, така че заради действията на полицията ние ще разберем причините за смъртта, а те ще ни дадат отговори на много въпроси", обясни Демерджиев.

На този етап няма отговор на въпроса защо, ако Ангел Христов е починал в дома си в Ресилово, където и неговата регистрация по постоянен адрес, смъртния акт е издаден от съседната община Дупница. От общинската администрация днес отказаха да отговорят на въпросите ни с мотива, че е почивен ден. Кметицата на село Ресилово, което е в община Сапарева баня пък разбрала за смъртта на Христов късно снощи, когато била питана по телефона какво знае.

Освен че имат постоянен адрес тук, в населеното място и че са били извън България, нищо друго. Може да има някой, който да поддържа самия обект - жилищен, но като цяло не съм виждала собствениците на имота. Аз съм ги виждала само на снимка тези лица, на живо не съм ги виждала никога. Така че може и да не го позная дори да съм го видяла", заяви Мариана Доцина, кмет на с. Ресилово.

Тялото на Ангел Христов е  транспортирано в столицата. Там ще бъде направена аутопсия, за да се установят точните причини за смъртта.

"За нас е важно да се установи как е влязъл, откъде е влязъл, както и причината за смъртта. Разпоредил съм да се направи всичко необходимо, за да се установи има ли някакво въздействие довело до смъртта на Ангел Христов. Ако няма въздействие, каква е причината за смъртта. Даже изследваме версия дали е влезнал жив, или е влязъл трупа му на територията на страната", посочи министърът.

Оказва се най-много за братя Галеви през последните 11 години знаят не институциите, които ги издирват, а местният свещеник.

"Ние сме си запазили приятелството. Те като напуснаха България, пак се чувахме. Изпращаха поздрави, ние пращахме поздрави", заяви отец Георги Паликарски.

Според отец Георги Паликарски многократно са му пращани поздрави от Христов, но не знае кога и дали се е връщал у нас. "Властите все пак имат право това да го направят – за да установят дали е починал от инфаркт", каза още той.

В Ресилово също казват, че не са виждали Ангел Христов в селото. Но не изключват и версията той да е бил там, без да бъде разпознат.


Според Антонио Якимов, който е основен свидетел в делото срещу братя Галеви, цялата история изглежда съмнителна.

"Съмнявам се, че е той в действителност, защото при тях винаги всичко е съмнително, не мога да ви кажа защо, Давността на присъдите им, в които бяха обвинени, изтича 2025 година, и би трябвало да се приберат без никой да ги закача, поне това, което знам. И едва ли има логика да се прибереш и да тупнеш в собствената си къща ей така", заяви той.

На този етап няма никаква информация или следа за това в България ли се намира и Пламен Галев. Отец Георги Паликарски смята, че Христов е извън България, иначе е щял да се обади.

Въпреки че община Дупница е издала смъртен акт на обявения за международно издирване Ангел Христов, администрацията не е уведомила за това МВР. От полицията разбрали по оперативна информация за готвеното тази сутрин погребение, открили тялото на Христов и с прокурорско постановление назначили аутопсия и експертиза за идентификация.

"Засега единствената сигурна информация, която имаме потвърдена е, че това е трупът на Ангел Христов", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Другото сигурно е, че Ангел Христов не се прибрал в страната с документи, в които е посочена неговата самоличност.

"Кога и как е влязал няма категорична информация. Близките му дават противоречиви сведения в тази посока. Ние проверяваме всички възможности. Имаше сведения за едни полети от Дубай, които не се потвърдиха обаче на този етап. За нас е важно да се установи кога е влязал, от къде е влязал, подпомагал ли го е някой, както и причината за смъртта. Даже изследваме и версия дали влезнал жив или е влезнал трупа му на територията на страната, така че когато има яснота ще ви информираме по тези въпроси", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Не се изключва версията Ангел Христов да се прибрал през зелена граница. Според наши източници разследващите проверяват дори дали не е преминал с група мигранти браздата ни с Турция.

"Полагаме в момента усилия да видим дали на територията на страната се намира и другия т.н. "брат Галев", Пламен Галев", допълни Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

А прокуратурата разследва два казуса. Първото разследване ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. По първоначални данни по тялото на мъжа няма следи от насилие. Въпреки това е назначена аутопсия, а насроченото за днес опело е отложено.

Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.


По всяка вероятност смъртта на Христов не е настъпила в имението му в село Ресилово. Кметът на Ресилово Мариана Доцина изрази съмнение за това къде точно е настъпила смъртта на Христов, тъй като тя самата не е подписвала смъртен акт.

„След като не са ме потърсили, за да издам документа, значи вероятно не е настъпила смъртта тук. Където е настъпила смъртта, там се издава смъртният акт. Той се издава по място на събитието, а не по постоянен адрес”, коментира тя.

По думите на Доцина тя никога не е виждала двамата мъже и дори е възможно да не ги познае.

Погребението на Христов ще се състои веднага щом тялото му бъде освободено след аутопсията.

Аутопсията на Ангел Христов ще бъде извършена утре. Тя ще даде отговор на вапроса кога и по каква причина е настъпила смъртта, което ще намали или умножи версиите, по които работят разследващите.

Засега е ясно само, че при първоначалния оглед на тялото на 54-годишния мъж не са открити следи от насилствена смърт.

След отмяната на траурните церемонии трупът от моргата в Кюстендил е закаран за аутопсия в София и се чака заключението на съдебните медици.

На първо място те трябва да потвърдят, че починалият е Ангел Христов, ако трбява и с ДНК анализи.

Втората им задача е да открият причината за смъртта, която може да е естествена - инсулт, инфаркт и т. н. Освен това те работят с методика, чрез която по състоянието на вътрешните органи определят с приблизителна точност по кое време настъпила смъртта.

Вземат се и проби за всякакви видове токсични вещества, резултатите от които излизат след около месец, но също по косвени данни може да се разбере дали мъртвецът е бил отровен.

При всички случаи обаче появата на българин, издирван с червената бюлетина на Интерпол по целия свят, не само в България, а и в собственото му имение в дупнишкото село Ресилово, независимо дали той е жив или мъртъв, вече е скандал.

Връщането на Геле, че даже и в ковчег, прави за смях цялото МВР, ДАНС, ДАР и всички техни партньорски служби, които толкова години не сколасаха да открият дирите му.

Но пародията продължава, защото Демерджиев и хората му вчера още не можеха да излязат с ясен отговор с какви документи, през кой граничен пункт и от коя страна на света е пристигнал Брат Галев.

Знаеше се само, че служител от общината в Дупница е издал смъртния му акт, без да уведоми полицията. Но факт - от 15 години Дупница е нещо като българската Сицилия, там всеки може да се появи и изчезне, да бъде опят и погребан, без да разбере никой от властите - от кварталния полицай в с. Ресилово до началника на Областната дирекция на МВР в Кюстендил, от селския кмет до кмета на града или кмета на областния град. По същия начин властта и преди 15-20 години не знаеше нищо за Братя Галеви, техните имоти и бизнеса им, а гардовете им се разхождаха с автомати.

Много е интересно също дали Ангел Христов има мобилен телефон, от кой оператор и дали случайно в този телефон фигурират и контакти с лицето Пламен Галев. Дано опитат нашите Емил Боевци и Авакум Заховци да засекат локациятана на истинския Галев, че току виж и той се оказал в Ресилово (неслучайно това село, където е имението, дупничани на майтап наричат Резилово).

Вчера вече пристигнаха съобщения, че кюстендило-дупнишката полиция се е сетила за вероятността и Пламен Галев да е пристигнал в България, придружавайки своя “брат”.

Та затова униформените обискирали 4 адреса в Кюстендилско (тайна е къде точно - б. р.) и по заповед “от горе” били затегнати мерките по ГКПП-тата.

Случаят с върналия се в България Ангел Христов, който дори се е настанил в старото си имение, станало обект на конфискация, повдига въпроса за готовността на България да влезе в Шенген. Българският власти не са успели да арестуват никой от издирваните от тях по-едри обвиняеми и заподозрени. Преди няколко дни Петьо Еврото явно беше получил информация за готвен арест и успя да избяга в чужбина заедно с детето си.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!