Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орбан: Молих се за Ердоган, щеше да е трaгедия, ако беше спечелил „човекът на Сорос“


Снимка: Facebook/orbanviktor

Унгарският премиер Виктор Орбан определи изборната победа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган над претендента Кемал Кълъчдароглу като „огромно облекчение“.

„Ако Ердоган не беше спечелил, човекът на Сорос щеше да отвори границите за имигранти“, заяви Орбан, като нарече Кълъчдароглу „човек на милиардера Джордж Сорос“. Ако беше спечелил, до 3 милиона от 4-те милиона бежанци, живеещи в Турция, щяха да наводнят унгарската граница до края на лятото, предположи Орбан.

„Аз не просто му желаех успех, аз се молех специално за победата на президента Ердоган“, продължи Орбан. – „Щеше да е трагедия, ако не беше спечелил“.

Премиерът на Унгария заяви, че за разлика от Ердоган Кълъчдароглу би бил провоенен лидер, който би могъл да прекъсне доставките на руски газ за Унгария и Сърбия. Унгария получава по-голямата част от природния си газ от Русия по газопровода „Турски поток“, който пренася газ от Русия до Южна Европа през Турция. Будапеща многократно е блокирала усилията на ЕС да наложи ембарго върху руския газ, за да накаже Москва за войната в Украйна.

Орбан подчерта, че е важно да се убедят Украйна и Русия, „че е необходимо прекратяване на огъня и че са необходими мирни преговори“, като се оплака, че „огромното мнозинство в ЕС е против нас, те са ни хванали за гърлата“. Той прогнозира „кървава баня“, ако Киев продължи с планираната контраофанзива, като посочи, че шансовете не са на страната на украинците.

Ердоган официално спечели преизбирането си в неделя след балотаж, влизайки в третия си мандат с подкрепата на 52,14% от електората, според Върховния избирателен съвет на Тюркие.

Докато Кълъчдароглу се кандидатира с глобалистка платформа за рестартиране на преговорите за присъединяване към ЕС, подобряване на отношенията със съюзниците на страната в НАТО и отмяна на много от вътрешните реформи на Ердоган, той зае по-твърда позиция срещу отворените граници по време на балотажа, обещавайки да изпрати бежанците обратно в родните им страни. Ердоган последователно представяше опонента си като враждебен към традиционните ценности и про-ЛГБТ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Орбан: Молих се за Ердоган, щеше да е трaгедия, ако беше спечелил „човекът на Сорос“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!