Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Над 50% дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите, сред тях и неродени деца

Има настанени деца, които не са се родили към момента на настaняването им в хотели в България. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев в парламента в отговор на въпрос на депутата Ангел Георгиев от „Възраждане за измамата с 53 милиона лева от помощите за украински бежанци по времето на кабинета „Петков“.

Над 50% дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите от началото на войната са засечени при последващи проверки на МВР. Понякога се касае за няколко хотела на един и същи човек, добави Демерджиев. Той разказа, че е имало редица пропуски по осъществяването на контрол в този процес.

Стига се до парадокса в хотели с пълен капацитет да бъдат настанени лица 1,5 пъти повече. Има настанени деца, които не са се родили към този момент. Има и лица, които не са минавали границата, разказа Демерджиев.

„Понякога се касае за хотели на един и същи човек, който няма как да не знае, че едно лице е регистрирано на няколко места. Има хотели, в които са настанени над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет, деца, които не са се родили и хора, които не са влизали в България“, каза Демерджиев. „С украинския посланик разграничихме хората в нужда от туристите. Броят на хората, които трябва да получат закрила рязко намаля“, каза още Демерджиев.

Трябва да се установи дали в тези процеси са участвали само хотелиери, има данни за сътрудничество с украинци с цел бежански туризъм. Трябва да се установи дали са замесени и държавни служители, каза още вътрешният министър.

Данните са плод на 2 работни групи с министерството на туризма, обясни Демерджиев.

Срещу изнесените данни протестира депутатът от ПП Настимир Ананиев: „Търси се под вола теле, смешно е“.

„Дори да има някакви злоупотреби, няма как да има нещо с мен. Тази координирана атака срещу мен персонално е безпочвена“, каза депутатката от ПП Калина Константинова, която отговаряше за бежанците в кабинета „Петков“. „Безспорен факт е , че аз ръководех щаба. Програмата с хотелите се ръководеше изцяло от министъра на туризма. Винаги са се проверявали дублажи на хотели, дали един личен номер на чужденец е дублиран“, обясни тя.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Над 50% дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите, сред тях и неродени деца

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!