Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев връчи мандата на Денков: Не е целесъобразно да поверя бъднините на страната в ръцете на лидерите на вашата партия, но съм длъжен

Държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен съответно от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Преди да даде папката на академик Николай Денков, президентът отправи остра критика към парламентарната група заради изтеклите записи от националния съвет на ПП.

"Искам да изразя своето лично уважение към Вас, познавайки Ви като министър в няколко правителство, и да изразя пълно разбиране на деликатността на ситуацията, в която се намираме в момента. Пряко ангажиран съм с националната сигурност и съм призван да браня българската държавност. Тук искам да заявя, че точно заради това, е нецелесъобразно от моя страна, да Ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя бъднините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет. Наклеветяването и планираната чистка в държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите, и дискредитирането на европейски институции и името на България", посочи Радев пред представители на ПП-ДБ преди да връчи проучвателния мандат.

"Аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в именно на съхраняване на Вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа пред нашите европейски партньори, призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от изпълняването на този мандат, тъй като според мен той вече дискредитиран", коментира Радев.

Акад. Николай Денков заяви, че България има нужда от стабилно редовно проевропейско правителство и стабилен парламент, за приемане на нов бюджет, за капиталовите разходи, училищата, болниците и заплатите.

"Много е важно парламентът да продължи да работи редовно. Чакат ни промени в НК, включително за войната по пътищата, реформи в съдебната система, за да може държавата да върне справедливостта у хората". Той заяви, че ще водят в следващите дни преговори с другите парламентарни сили, за да успеят да съставят правителство, за да може да изпълни целите, които са залегнали в управленската им програма.

"Надявам се това усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме правителство", заяви той.

Радев се обърна към Денков с думите: "Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате". В отговор акад. Денков посочи, че е запознат, но не се плаши от трудностите.

Коалицията има седмица, за да върне изпълнен мандатът на държавния глава.

Идеята за ротационен министър-председател между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е силно вероятно да претърпи провал след записите от Националния съвет на ПП, които депутатът Радостин Василев огласи преди дни. Първата политическа сила обяви замразяване на преговорите с ПП-ДБ, но не сложи окончателно точка.

"Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да им бъде окончателно сложен край. Дали преговорите ще бъдат размразени зависи от това ще има ли извинение към българските граждани, българската администрация, българските учители, офицери, от уважението към нашите партньори към България и нейните граждани", уточни Мария Габриел, която ГЕРБ издигнаха за кандидат за министър-председател.

"Не съм прекъсвал диалога с Мария Габриел и днес разговаряхме", каза преди ден от своя страна кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков. 

Източници: БТА, "24 часа", dnes.dir.bg, БНР

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радев връчи мандата на Денков: Не е целесъобразно да поверя бъднините на страната в ръцете на лидерите на вашата партия, но съм длъжен | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!