Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Катар: Най-лошото за енергетиката на ЕС тепърва предстои


Министърът на енергетиката на Катар Саад Ал Кааби, снимка: Twitter/@qatarenergy

Топлата зима спаси ЕС от тежка енергийна криза, но „най-лошото тепърва предстои“ за Евросъюза, предупреди министърът на енергетиката на Катар Саад Ал Кааби, като посочи липсата на инвестиции в петрол и газ.

В реч пред Катарския икономически форум в Доха той заяви, че „агресивният“ енергиен преход ще обезкуражи инвестициите във въглеводороди и може да доведе до недостиг на енергия в ЕС през следващото десетилетие.

„Ще има голям недостиг на газ в бъдеще главно поради натиска за енергиен преход, който бихме казали, че е много агресивен“, каза той. Ал-Кааби предупреди: „Икономическата стабилност и екологичната отговорност не са взаимно изключващи се. Трябва да имаш и двете.“

ЕС се бори с енергийна криза след спада на доставките на нефт и газ от Русия. Санкциите, които блокът наложи върху руския внос, доведоха до  висока инфлация и обща криза на разходите за живот в целия ЕС.

„Единственото нещо, което спаси човечеството и Европа тази година, беше топлата зима и забавянето на икономиката“, каза Ал-Кааби. Той също така призова служителите на ЕС да спрат да „демонизират“ изкопаемите горива.

„Ако (европейските лидери имат) подходящ план и седнат с производителите, а петролните и газовите компании не бъдат демонизирани, реалността ще се задейства и ще имаме разумно решение“, каза той.

Катар е един от най-големите производители на втечнен природен газ в света и инвестира десетки милиарди долари за увеличаване на производствения си капацитет.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Катар: Най-лошото за енергетиката на ЕС тепърва предстои

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!