СДЕЛКАТА НА ВЕКА: Саудитци купуват кулите и клетките на БТК за 1,2 млрд. евро

"Тауал" е дъщерно дружество на саудитския телеком STC

Най-голямата саудитска "инвестиция" в България се очаква да стартира до седмици.

Бежанци в Турция опитаха да щурмуват българската граница (ВИДЕО)

Компанията "Тауал" ще закупи 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България на БТК, които към момента се управляват от "Юнайтед груп" на Драган Шолак. Общата сума на сделката за инфраструктурата в България, Словения и Хърватска възлиза на 1,2 млрд. евро.

Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Мохамад Алхакбани, главен изпълнителен директор на "Тауал" и представители на неговия управленски екип.

Все още се изчакват детайлите каква част от инвестицията е за мрежата в България, но със сигурност това ще бъде най-голямата единична саудитска инвестиция у нас.

„През последните месеци имаме изключително интензивни контакти на държавно ниво между България и Кралство Саудитска Арабия и виждаме първите резултати в инвестициите“, каза министър Никола Стоянов. По думите му той е пътувал два пъти до Рияд през последните месеци, а на посещение в страната ни е посрещнал и министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия. „Неколкократно подчертахме, че е въпрос на време тези добри контакти да дадат отражение и в икономиката и се радвам, че виждаме първите конкретни резултати“, подчерта икономическият министър.

Мохамад Алхакбани представи плановете на ръководената от него компания. Тя е в процес на закупуване на инфраструктурата на българския телеком, като заедно с него ще придобият и собственост в Словения и Хърватска. „Планираме поетапно разширение в Европа, а плановете ни са да ситуираме регионален хъб тук – в София“, обясни той. По думите му компанията му се надява да бъде и сред тези предпоставки, които да накарат повече българи да се върнат от чужбина с условията за работа, които могат да им предложат.

„Усилията ни като правителство са насочени именно към привличане на инвестиции с висока добавена стойност. Един от най-бързо развиващите се сектори у нас е този на информационните и комуникационни технологии, а за неговия бъдещ растеж е ключова свързаността“, каза още Никола Стоянов и изрази задоволство, че компания с амбиции за развитие на тази инфраструктура стъпва в България.

"Тауал" е дъщерно дружество на саудитския телеком STC. Основните дейности на компанията включват проектиране, изграждане и управление на консолидирани телекомуникационни инфраструктурни съоръжения, които позволяват най-съвременна и модулна свързаност. На 20 април т.г. "Тауал" и "Юнайтед груп" са подписали споразумение за осъществяване на сделка по придобиване на пасивната инфраструктура на БТК. Заедно с това "Юнайтед груп" (собственик на БТК) продава 100% от пасивната инфраструктура на мобилните си мрежи в България, Хърватия и Словения на "Тауал" . Предварителните оценки са, че около 60% от придобиваните активи по сделката са в България.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: СДЕЛКАТА НА ВЕКА: Саудитци купуват кулите и клетките на БТК за 1,2 млрд. евро - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!