Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо САЩ застават на северомакедонска страна

Чл.5 от договора за НАТО не казва как ще действа блока при конфликт между две страни-членки. Досега не е било беда,защото напрежението между Турция и Гърция не е изисквало видима намеса на НАТО и САЩ дипломатично са съумявали да поддържат равновесие между двете страни.

Не такава изглежда позицията им в напрежението между България и РСМ. Там Държавният департамент не изглежда безпристрастен. Ето, американската посланичка в Скопие обяви миналата седмица, че България поддържала ‘’много агресивен език’’ спрямо РСМ. Нещо повече, в проява на висша тактичност каза, че имала ‘’ голям късмет ‘’ да НЕ е посланик в София. Т.е. тежко и горко на тия, които се пържат тук. Каква наглост ! Смачканото Външно се прави на ударено и не реагира на недопустимите за един посланик квалификации. Медиите ни - също.

Безпокойството ни идва не от снишаването на нашата дипломация и на слугинските медии. Причинено е от обстоятелството, че САЩ видимо заемат другата страна в българо- северомакедонските спорове. Помните ли американското посолство в София да е заставало някога на българската позиция при проблемите със Скопие - по правата на българите там, по гоненията, за поругаването на българските места, по отношение на кражбите на историята ни или за езика и културата. Чули ли сте някой от Козяк да упреква Скопие, че държи агресивен или войнствен език. Има хиляди аргументи в защита на българските становища, които не сме видяли да са били използвани от Вашингтон и хората му тук.

Все пак тяхна си работа. Не можем да знаем какви са им кроежите. Още по-малко можем да влияем, дотам сме загубили суверенитет. Но не можем да избегнем от натрапващия се паралел между засилващата се враждебност в Скопие към българите и подклажданата вече 15-20 години омраза в Киев към руснаците. Като че имат еднакъв зародиш и се развиват в успоредна посока. Сходствата между двете явления са стряскащи. И тъй като процесът има всички предпоставки да се развива, видимата пристрастност на Вашингтон към тезите на Скопие не може да не предизвиква все повече безпокойство. Ако не можем да разчитаме на никого, по-добре да го знаем отрано, нали ?

Бежанци в Турция опитаха да щурмуват българската граница (ВИДЕО)

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 22 май 2023 г. по Евроком 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЗАЩО САЩ ЗАСТАВАТ НА СЕВЕРОМАКЕДОНСКА СТРАНА

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!