Гешев иска имунитета на депутат и бивш енергиен министър от ГЕРБ заради АЕЦ „Белене“


Делян Добрев

Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев, съобщиха от прокуратурата.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

„Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД“, пише в съобщението на държавното обвинение.

Бившият министър „не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро“, твърди прокуратурата.

Делян Добрев беше привлечен като обвиняем по делото за АЕЦ „Белене“ още през 2016 г., но едва сега след 7 г. се иска имунитета му. Освен него още двама бивши министри на енергетиката – Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК, са обвиняеми по делото.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гешев иска имунитета на депутат и бивш енергиен министър от ГЕРБ заради АЕЦ „Белене“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!