Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Габриел и Денков ще се сменят като премиер на 9 месеца... за да няма виновни за това което...

България ще има не един, а двама премиери, които ще управляват ротационно за 9 месеца. Това стана ясно от свъместната пресконференция в парламента на Мария Габриел, излъчена от ГЕРБ, и Николай Денков, кандидат на ПП-ДБ.

May be an image of 2 people, phone and text
Facebook

„Ясно ни е, че ситуацията е изключително трудна. След 5 поредни избора и в настоящия парламент имаме затруднения и има опасност да се отиде на шести. Още в началото на 49-ото НС инициирахме законодателна програма, която да е приемлива за повече групи. Представихме и обсъдихме с ГЕРБ и управленска програма, която да стане основа. Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако се наложи.

Сега, когато е ясно, че първият мандат не може да се реализира с подкрепата на 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да използваме целия този натрупан импулс, да стъпим на законодателната програма, на управленсктата програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа. Да стъпим на предложения от нас състав, който може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства и търсенето на парламентарна подкрепа от ГЕРБ.“ Това обясни Николай Денков. Тъй като Мария Габриел върна днес неизпълен първия мандат на президента Румен Радев, това означава, че въпросното правителство с двама ротационни премиери ще бъде съставено с втория мандат, който ще бъде връчен на ПП-ДБ.

Като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца, в първите 9 месеца премиер ще е Денков, а вицепремиер и министър на външните работи – Габриел. За следващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези периоди премиерът подава оставка, двете групи я гласуват и подкрепят номинацията на другата група.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Габриел и Денков ще се сменят като премиер на 9 месеца - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!