Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Почивен дом „Прокурор” гълта 6 млн. на година

Евтиното депутатското кюфте от години фокусира завистливите погледи на избирателите. Какво да кажем обаче за друга социална придобивка на властта – почивните станции из хубавите кътчета на страната. Скандалите във върха на прокуратурата открехната врата към тази прелестна екстра за избрани, разследва „Уикенд“.

Държавното обвинение има няколко бази в хубави курорти, а цените за почивка там са като от епохата на социализма. Впрочем, прокуратурата предпочита да не нарича тези вили  почивни бази, а гръмко ги назовава учебни центрове. В тях държавното обвинение прави семинари или настанява украински бежанци, ако съдим по съобщенията на пресцентъра!

Така или иначе е факт, че едно от най-добре платените съсловия може да отдъхва на море и планина в прекрасни бази на символични цени. Друг е въпросът обаче колко от магистратите почиват в тях, понеже е известно, че в този бранш са нещо делнично и банално пътешествията до водопадите в Игуасу или сафаритата в Кения.

От години също е известно, че всеки трети представител на по-ниските нива в съдебната власт има вила или апартамент в Гърция, а биг-босовете се радват на просторни жилища във Виена, Париж или на Френската Ривиера.

Дори никой да не ходи в почивните бази в родината, въпреки че прокурорите от всички нива са патриоти, разходите за поддръжка, ремонт и заплати на персонала си вървят и те не са никак малки. Нещо повече, растат от година на година. 

Почивният дом „Изгрев” в Бяла, например, разполага с 95 места. Всички стаи са просторни и прясно ремонтирани, с плазмени телевизори и хладилници. Друга придобивка е се намира в курортния комплекс „Чайка” край Златни пясъци. Последното правителство на Бойко Борисов даде на прокуратурата там чудесна сграда с много удобства в нея.

Тя се намира досам морския бряг, има два басейна с минерална вода – открит и закрит, спа, сауна, фитнес, ресторант, барове и конферентна зала. Преди да стане прокурорски, този имот е бил на Държавната консолидационна компания (ДКК). При това решението за изваждане на тази база от ДКК и предоставянето й на прокуратурата е взето в деня, в който 45-тото Народно събрание гласува мораториум върху сделки с държавно имущество.

След скъп ремонт, глътнал над 4,2 млн. лева, сега прокурорите могат да се насладят на морска почивка в това място за смехотворните 15 лева на вечер. Към морските имоти на държавното обвинение принадлежи и цял къмпинг – „Фичоза”. Той се е ширнал край Варна и разполага с 14 места.

Социалните придобивки на държавното обвинение са и в красиви планински местности. В Цигов чарк, край язовир „Батак”, на разположение на прокурорите са 120 легла, пръснати в малки къщички. Последният ремонт на базата там е за над 2 млн. лева.

Да добавим към планинските бази и „Трендафила” на Витоша с 48 места. „Вилата на регентите” в Боровец обаче се ползва само от Иван Гешев по решение на ВСС от 2021 г. Там има 12 легла. Да допълним, че тази вила разполага и с околния терен от близо 18 декара, което гарантира пълно уединение на ВИП-обитателя й. 

За издръжка на почивните домове на държавното обвинение през 2017 г. отиват по около 2 млн. лева годишно. Това означава, че разходът за почивно дело, който държавата отделя на прокурор е над 1000 лева. При това само за една година, по онова време.

От протоколите на ВСС може да се съди, че само две години по-късно, през 2019 г. прокуратурата е изразходвала 6 072 456 лева за поддръжката на прокурорските бази. Това обаче е три пъти повече от разходите за базите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. ВКС има морска станция в Лозенец и планинска – в Паничище. Съдиите от ВАС могат да отдъхват в Лозенец, в сграда до тази на колегите им от ВКС, а също и на планина – в  Бели Искър.

През последните години ремонтът и обзавеждането на прокурорските станции са погълнал няколко милиона лева и наливането на пари не спира.

Само през последните седмици има обявени нови две обществени поръчки. Едната е за текущ ремонт на тераса пред дневен бар, санитарно помещение в кухненски блок и учебна зала в почивната база „Изгрев” в град Бяла. Предвидени са 204 700 лв., с надежда, че фирмите кандидати може да поискат и по-малко.

Освежаване чака и базата на Витоша. Там трябва да се ремонтират водоскоците на покрива, циркулационната система за битова гореща вода, каменна зидария, стъпала, паркинг и каменна настилка. Заделени са едни други 120 000 лева.

Тези суми сега са направо дребни на фона на похарченото във Варна. Приз миналата година за текущ, а не за основен ремонт, на хотелската сграда, ресторанта и кухненския блок в комплекс Чайка” са платени близо милион, или да сме пунктуално точни – 989 401,28 лв.

Оказва се, че модерните напоследък зелена политика и борба с глобалното затопляне не са подминали и държавното обвинение. Поне за момента не се е чуло в прокуратурите да са нацвъкани соларни панели, но колегите на Иван Гешев вече са горди собственици на два електрически автомобила. Те са купени след поръчка  за „осигуряване на екологични транспортни средства за нуждите на Прокуратура на Република България”. Още при нейното обявяване се появиха съмнения, че нещата са нагласени.

Според хора в бранша, параметрите, описващи търсените автомобили, като дължина, ширина, мощност на батерията, пробег и т.н., са толкова прецизни, че реално не оставят никаква възможност за конкуренция. Те се покриват само от един-единствен модел, което подсказва, че победителят е предварително избран. Дали е така или не, ние няма как да твърдим. Но е факт, че в конкурса се явява само един участник, който доставя на обвинителите два автомобила срещу 136 182 лева.

Предните две години от държавното обвинение пръснаха над 2 млн. лева за покупка на коли, сред тях и бронираната лимузина на Иван Гешев. За нея стана ясно, че с подобна машина не разполагат нито президентът, нито премиерът. Парите обаче са си стрували. След „адския взрив” край София колата има само един счупен фар.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Почивен дом „Прокурор” гълта 6 млн. на година - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!