Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как се стигна до екзекуцията на последния убит прокурор Николай Колев

Покрай жестокият скандал, разтърсил върховете в прокуратурата, който се разрази между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, изплува и позабравената афера с последното убийство на действащ прокурор у нас – Николай Колев.

Той бе застрелян пред дома му на 28.12.2002 г., макар и дълго време след това в публичното пространство да се тиражираше версията, че поръчител на екзекуцията е тогавашният главен прокурор Никола Филчев, разследване срещу него така и не стартира.

След повече от 21 години директорът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов призна публично, че екзекуцията на Колев е в резултат на конфликта му с Никола Филчев. В допълнение Сарафов хвърли бомбата, че Гешев е надминал своя учител и кумир – Филчев.

Колев е надупчен с 10 куршума, а убиецът изчезва в тъмнината. До трупа му е открита и невзривена граната. Два дни след убийството му в София е открит нов труп – този на психолога на спецотряда на баретите в МВР – Владимир Димов, открит в колата му с куршум в главата и взривена ръка.

Показният разстрел на Колев идва, след като влиза в публичен скандал с Никола Филчев. През 2001 г. магистратът дава скандално интервю, обвинявайки Филчев в злоупотреба с власт, мокри поръчки и хвърля бомбата, че има психически отклонения, заради които незабавно трябва да бъде освидетелстван и освободен от поста си. Седмица след интервюто Колев е арестуван от барети, а в автомобила му е подхвърлено пакетче кокаин. Преди да бъде освободен, прекарва дълги месеци в ареста.

След като излиза от там, предупреждава от телевизионния екран, че Филчев подготвя екзекуцията му. Въпреки, че му е осигурена държавна охрана, той губи живота си, застигнат от куршумите на наемен убиец. Впоследствие съпругата му Нанка Колева отбелязва, че убийството на мъжа й е организирано от тогавашния шеф на баретите – Филко Славов.

Надежда Георгиева, за която се твърди, че е била любовница на Филчев не е случаен юрист. Заради близостта си с него, върши специфични услуги под негово давление.

Според твърденията ямболската адвокатка получава подкуп в размер на 150 000 долара, които трябва да предаде на Филчев. Сумата е за приватизацията на държавното предприятие „Океански риболов“. В началото на 90-те години дружеството, осигурявало по 130 тона риба дневно е завзето от бизнесмена Петко Русинов – офицер от ДС.

За раз време са разпродадени корабите и активите на предприятието, а десетки моряци напускат работа. Едва през 1998 г. след десетки сигнали на шефа на моряшкия синдикат Пламен Симов прокуратурата се сезира и стартира разследване. Подкупът е трябвало да стигне до Филчев в края на 1999 г., за да бъде потулена кражбата на „Океански риболов“.  Към онова време той е в добри отношения с варненския магистрат Николай Колев.

На 29.02.2000 г. в столичния квартал Стрелбище е открит трупът на Надежда Георгиева. По това време Филчев е в Либия с правителствения самолет, за да лобира за освобождаването на медицинските ни сестри.  Впоследствие това е основният довод, с който съдът отказва да повика като свидетел главния прокурор, камо ли да му повдигне обвинения.

Поне петима души обаче твърдят, че лично Филчев е заклал адвокатката. Сред тях са Нанка Колева, съпрузите Димитрина и Пламен Калайджиеви, както и ямболският винар Орлин Аврамов.

Семейство Калайджиеви гостували на Надежда, но тя ги отпратила бързо, тъй като получила важно обаждане от Филчев, който щял да отиде да я види.  Според една от хипотезите той я е убил в пристъп на ярост, но до момента няма предоставени медицински документи по случая.

Твърди се, че зверското й убийство е прикрито от барети и криминалисти. Филчев пък спешно заминава за Либия, за да си осигури алиби.

Разследването на клането на Георгиева се забавя умишлено твърде дълго време, за да бъдат заличени всички улики, които могат да доведат до истинския извършител на убийството.

След като е подложена на режисиран разпит и на детектор на лъжата, където въпросите й били зададени по начин, че да изглежда виновна, Калайджиева решава, че трябва да избяга от страната, тъй като се е забъркала много надълбоко в история с рекет, убийства и шантаж, в която главно действащо лице е Филчев и емигрира в Англия.

По-късно като обвиняем в убийството на Георгиева бива привлечен прокурор Николай Колев. Следват още машинации от страна на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, а убийствата на Надежда Георгиева, прокурор Николай Колев и Владимир Димов, остават неразкрити и до днес.

Източник: Уикенд

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как се стигна до екзекуцията на последния убит прокурор Николай Колев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!