Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Патрушев: Радиоактивен облак от боеприпасите с обеднен уран, доставени от Запада на Украйна, се е насочил към Европа

Унищожаването на боеприпасите с обеднен уран, доставени от Запада на Украйна, е предизвикало радиоактивен облак, който вече се е насочил към Европа, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев на среща в Сиктивкар.

Той обърна внимание на факта, че президентът на САЩ Джо Байдън пристигна вчера в Хирошима, за да участва в срещата на върха на Г-7, включително за да подкрепи това, което американците смятат за "всеобщи демократични ценности". "Западните държавни глави, под натиска на САЩ, също ще обсъдят помощта за Украйна", посочи Патрушев.

Той отбеляза, че "американците са "помагали" на държави по този начин неведнъж в историята". "Те "помогнаха" и на Украйна, оказаха натиск върху своите сателити и доставиха боеприпаси с обеднен уран. Тяхното унищожаване доведе до радиоактивен облак, който се насочи към Западна Европа. А в Полша вече е регистрирано повишаване на радиацията", заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Освен това, продължи той, "САЩ разработват и вече използват химически и биологични оръжия, включително на територията на Украйна".

Патрушев припомни, че САЩ не са се извинили на Япония за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. "И те няма да се извинят за това, което са направили, защото внушават на японците, че именно Съветският съюз, а не САЩ, е използвал атомно оръжие срещу тях", каза той.

В сряда Държавната атомна агенция на Полша отрече съобщенията за повишени нива на радиация в Люблинското воеводство. Агенцията заяви, че съобщенията за "повишена радиоактивност" в Хмелницки в Украйна са фалшиви, и заяви, че няма радиационна опасност.

По-рано Обединеното кралство обяви, че планира да прехвърли в Украйна заедно с танковете Challenger снаряди със сърцевина от обеднен уран. В тази връзка руският президент Владимир Путин отбеляза, че Западът е решил да се бори с Русия до последния украинец не на думи, а на дело. А говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че британците ще трябва да понесат отговорност, ако се нанесе непоправима вреда на здравето на хората.

Естественият уран е съставен от изотопите уран-238 (около 99,3%), уран-235 (около 0,7%) и уран-234 (0,005%). Обедненият уран е уранът, останал след отделянето на уран-235 от него чрез обогатяване. Въпреки това в обеднения уран остават 0,2-0,3 % от уран-235. Плътността на урана е подобна на тази на волфрама. Това позволява по-малките снаряди да бъдат с маса, равна на тази на снарядите, изработени от повечето други метали, като същевременно се намалява аеродинамичното им съпротивление. Обедненият уран се използва в ядрата на така наречените подкалибрени бронебойни снаряди, които имат висока кинетична енергия. 

Източник: РИА Новости

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Патрушев: Радиоактивен облак от боеприпасите с обеднен уран, доставени от Запада на Украйна, се е насочил към Европа | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!