Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мъск обвини „Белингкет“ на Христо Грозев, че изпълнява психологически операции


Христо Грозев, снимка: БТВ

АВТОР: Aaron Mate

Главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск отново провокира гнева на западните мейнстрийм медии, като заяви, че уебсайтът “Белингкет“, чийто директор е Христо Грозев, се занимава с психологически операции.

Мъск изрази скептицизъм относно твърденията на групата, че масовият стрелец в Алън, Тексас, е мотивиран от възгледите за превъзходство на бялата раса. Очаквано журналисти от големите американски медии веднага се намесиха, за да защитят „Белинкет“ като „голяма журналистическа организация“ (водещият на CNN Джейк Тапър) и „съкровищница на изключително важна разследваща журналистика“ (професорът от Йейл Тимъти Снайдър).

Елиът Хигинс, основател на „Белингкет“, отвърна на Мъск, като го нарече  „идиот, който консумира медии-боклуци“. Хигинс в момента е „творчески директор“, след като Христо Грозев се издигна и зае поста му на изпълнителен директор след поредица статии за руски шпиони и Алексей Навални.

Финансиране на „Белингкет“

Групата се финансира от държави от НАТО и фирми, които са наети като изпълнители на правителствени поръчки. „Белиннгкет“ редовно насърчава пропаганда, която прокарва външнополитическите цели на своите поддръжници.

От 2017 г. насам сред най-големите финансови донори на „Белингкет“ е Националният фонд за демокрация (NED), правителствена организация на САЩ, основана от шефа на ЦРУ на Роналд Рейгън, Бил Кейси. От самото си създаване NED служи като фронт за разузнавателни операции на САЩ, включително дестабилизация и смяна на правителства в чужди държави. „Много от това, което правим днес, е направено тайно преди двадесет и пет години от ЦРУ“, казва първият директор на NED Алън Уайнстийн пред Washington Post през 1991 г. Сред членовете на борда на NED са ветераните неоконсервативни бюрократи Елиът Ейбрамс и Виктория Нюланд.

NED прикрива финансирането си за „Белингкет“ до такава степен, че търсенето в нейната база данни не връща никакви резултати. В продължение на няколко години „Белингкет“ също отказваше да уточни финансирането си от NED, докато накрая призна, че правителствената организация на САЩ е най-големият й донор с „нестопанска цел“: повече от 112 000 евро през 2020 г. и 212 000 евро през 2021 г. („Белингкет“ потенциално е получил повече финансиране от NED по други канали, според Declassified UK).

„Белингкет“ взима пари и от други западни правителства, включително холандската лотария за пощенски кодове. „Белингкет“ е един от основателите на Партньорството за отворена информация (OIP), което се финансира от Службата за външна политика, общност и развитие на правителството на Обединеното кралство, FCDO. Друг партньор на OIP, Zinc Network, която се финансира от правителствата на Великобритания и САЩ, е дала на „Белингкет“ най-малко 160 000 евро.

„Белингкет“ също така печели дарения от фирми, които печелят от подкрепяни от НАТО операции за смяна на правителства. Сред тях е и разтърсваната от скандали  компания „Адам Смит Интернешънъл“ (ASI), един от най-големите получатели на договори с правителството на Обединеното кралство в чужбина. През 2017 г. правителството прекрати всички бъдещи договори с компанията заради „неподходящо“ поведение и „сериозна липса на преценка“, включително изфабрикуване на свидетелства за нейните услуги за помощ. Както съобщава The Grayzone, ASI и друг частен донор на „Белингкет“, Chemonics, са получили западни договори за подпомагане и подбуждане на сектантски бунтовници във войната за сваляне на президента Башар ал Асад в Сирия.

Редица служители и сътрудници на „Белингкет“ имат разузнавателен и военен опит в НАТО, включително в армията на Обединеното кралство, Кралския обединен институт за услуги, Министерството на външните работи на Обединеното кралство и Пентагона.

Основателят на „Белингкет“ Елиът Хигинс е прекарал няколко години като чуждестранен старши сътрудник в Атлантическия съвет, финансиран от правителството на САЩ мозъчен тръст, който служи като лобистка ръка на НАТО във Вашингтон.

Сътрудниците на Хигинс в Атлантическия съвет са Джон Е. Хербст, бивш посланик на САЩ в Украйна; Фредерик Хоф, бивш специален пратеник на САЩ в Сирия, който гласно се застъпва за смяна на правителството в Дамаск; и Бен Ниммо, бивш говорител на НАТО, който сега служи като „глобален ръководител за разузнаване на заплахите“ в компанията майка на Фейсбук – „Мета“.

Изтекла оценка, изготвена за британското външно министерство от Zinc Network, заключава, че: „Белингкет“ беше донякъде дискредитирана, както заради разпространяването на дезинформация, така и чрез готовност да изготвя доклади за всеки, който желае да плати“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мъск обвини „Белингкет“ на Христо Грозев, че изпълнява психологически операции

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!