Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цената на електроенергията във Финландия падна под нула цента за kWh


Ядреният реактор Olkiluoto 3 в Еурайоки, югозападна Финландия, започна производство на електроенергия в средата на април, след 14 г. закъснение от графика. Снимка: Яри Пелконен /Yle

Производството на най-новото ядрено съоръжение на Финландия, атомната електроцентрала Olkiluoto 3, е значително намалено, защото електроенергията е станала твърде евтина, съобщи компанията-собственик на централата Teollisuuden Voima (TVO), цитирана от Yle.fi.

„Производството на електроенергия също трябва да бъде печелившо за атомните електроцентрали и когато цената е особено ниска, може да има ситуации, при които производството е ограничено“, каза мениджърът по комуникациите на TVO, Йохана Ахо.

Рано в сряда пазарната цена на електроенергията падна под нула цента за киловатчас (kWh) и часове след това цената беше само 0,3 цента за kWh в най-високата си стойност, според мрежовия оператор на страната Fingrid.

Ядреният реактор Olkiluoto 3 в Еурайоки, югозападна Финландия, започна редовно производство на електроенергия в средата на април, с около 14 години закъснение от графика.

Cтapтът нa зaбaвeния финлaндcĸи ядpeн peaĸтop пpeз aпpил дoвeдe дo cпaд нa цeнитe нa eлeĸтpoeнepгиятa в cтpaнaтa c нaд 75%, пpeдaдe Оіlрrісе.

Като цяло количеството електроенергия, генерирана във Финландия, се регулира чрез увеличаване или намаляване на количеството използвана водноелектрическа енергия. Въпреки това, поради условията на наводненията в Северна Финландия, намаляването на произведената от водноелектрически централи електроенергия е предизвикателство в момента.

Според Ахо намаляването на производството на ядрена енергия поради прекалено ниските цени на електроенергията е много рядко, но не и нечувано.

Janne Kauppi, съветник по енергийните пазари във Finnish Energy, се съгласи с това мнение.

„Не е имало много ситуации, в които производството на ядрена енергия е било регулирано специално поради ниските цени“, обясни Каупи.

Например нивата на производство са по-регулирани на места като Франция, където ядрената енергия е отговорна за осигуряването на по-голямата част от електроенергията в страната.

„Когато цените станат отрицателни на пазара на електроенергия, по същество всеки, който може да коригира производството си, ще го направи, така че да не се налага да плаща за собственото си производство“, отбеляза Каупи.

Производството на ядрена енергия във Финландия може все повече да се нуждае от регулиране поради подобни ситуации.

Около 500 мегаватчаса ново генерирано от вятъра електричество е ползвано в страната само тази година. Подобни развития означават, че в бъдеще цените на пазара на електроенергия могат да падат до отрицателни числа по-често, отколкото в момента.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Цената на електроенергията във Финландия падна под нула цента за kWh

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!