Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Обрат: Край с кабинета на ГЕРБ, ще отиде ли третият мандат при ДПС?


Снимка: Агнес Методиева

След бруталната атака на главния прокурор Иван Гешев и отказа му да подаде оставка, кабинет с мандата на ГЕРБ с почти 100 % сигурност няма да има, научи Lupa.bg. Първа индикация за това даде Корнелия Нинова, която почти светкавично след дългия разказ на обвинител №1 се отказа от преговорите и отряза рязко Бойко Борисов. Въпреки че днес ПП-ДБ трябва да дадат окончателен отговор на ГЕРБ дали ще подкрепят управление с първия мандат, предварително е ясно, че ще е чудо, ако това се случи. Анализатори пък прогнозират, че крушение ще претърпи и опцията с втория мандат и най-вероятно ще се стигне до трети. Хипотезите са – третият шанс се дава на ДПС и кабинет може да има, а малцина допускат, че все още шансът за правителство на „Промяната” не е съвсем изпуснат.    

Шансовете за редовно правителство с първия мандат се изчерпаха. Под влияние на изявлението на главния прокурор, БСП реши да не влиза в такава бъркотия. Не бяха решили, щяха да преговарят по-дълго, но след тази атака срещу Борисов, това правителство с министър-председател Мария Габриел няма шанс,  категорична е проф. Мария Пиргова. Тъкмо тя лансира версията, че президентът Румен Радев може да даде папката на ДПС и да бъде сформирано правителство.

Движението отдавна уверява, че са готови за управление, имат и достатъчно експерти. Така може да се стигне до „правителство на пожар” с мандат на ДПС. 

В същото време социологът Юлий Павлов смята, че все още е възможно да има управление с втория мандат - на ПП-ДБ.

Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми, необходимо беше време да се вземе завоя, друго смислено правителство няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков започна да го схваща, коментира социологът.

Още от миналото лято социолозите предупреждаваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в близките 5-10 и повече години няма шанс да даде властта еднолично на някоя партия. Това трябва да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме ситуация една партия да получи поне 100 депутата, това трябва да го проумеят, призова Павлов. 

В същото време анализаторите направиха и по-дългосрочна прогноза – че сегашната драматична ситуация с прокуратурата и политиците ще преобърне и следващите избори. Най-вероятно ГЕРБ вече няма да бъдат първа политическа сила, нататък пък изобщо не е ясно.  

"Няма да бъдат същите резултатите. Виждаме как къщата на ГЕРБ започва да се чупи, от прокуратурата започна - прокурори застанаха един срещу друг. Започва разцепление, ще разберем много неща, за които сме предполагали. Този катарзис, който настъпи в главния прокурор, ще настъпи и в други представители на съдебната система, в държавната администрация, в структурите, които ГЕРБ построи", прогнозира проф. Пиргова. 

Все още, до края на деня се очаква окончателната позиция на ПП-ДБ за правителство с кандидат-премиер Мария Габриел.

Още в края на миналата седмица, след призива на Борисов, от „Промяната” обясниха, че във вторник ще заседават ръководните им структури, за да вземат окончателно решение за бъдещата власт. Засега се чу само гласът на ген. Атанас Атанасов, който заяви, че няма как коалицията да подкрепи ГЕРБ. Брюксел няма как да ни излъже, заяви тъмносиният шеф. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Обрат: Край с кабинета на ГЕРБ, ще отиде ли третият мандат при ДПС? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!